August 15, 2020

BIJELJINA Udruženje “Otaharin” pomaže u obrazovanju Roma, za najmlađe organizovali i školu fudbala

BIJELJINA Udruženje “Otaharin” pomaže u obrazovanju Roma, za najmlađe organizovali i školu fudbala

Udruženje građana predstavilo je projekat obrazovanja Roma “Otaharin“. Cilj projekta, koji se sprovodi uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ, je da djeci iz marginalizovanih grupa omogući učenje socijalnih vještina i njihovo uključivanje u društvo.

Sport je u ovom projektu korišten kao sredstvo za učenje socijalnih vještina i inkluziju djece iz ranjivih kategorija. Mališani su oduševljeni. Bilo im je, kažu, zabavno.

-Dolazio sam redovno na treninge, igrali smo lopte i upoznao sam mnogo drugara. Volim fudbal. Za fudbal mi treba kopačke, dresovi, šorcevi, štucne, kostobrani. A morao sam i da idem u školu i dnevni centar. Svašta sam naučio – kaže jedan od 30 štićenika Dnevnog centra, koji je bio uključen u ovaj program.

Mališani su fudbal trenirali  po posebnom programu koji je razvijen na Sportskom univerzitetu u Kelnu. Oko 70 odsto štićenika redovno su dolazili i savjesno ispunjavali obaveze koje se od njih očekuju, kaže koordinator projekta Jovana Milanović.

-Djeca iz različitih ranjivih grupa su uključena u projekat. Ovo je bila prilika da upoznaju, zaborave na međusobne razlike. Izabrana su djeca koja ispunjavaju uslove, a to su da redovno idu u školu, prisustvuju radionicama u Dnevnom centru, pritom se dobro se ponašaju i čiji roditelji žele da sarađuju – pojasnila je Milanović.

Djeca koja su ostvarila najbolje rezultate u četvoromjesečnoj školi fudbala dobiće priliku da nastave sa treninzima kroz program „Sportom do socijalnih promena i obrazovanja“ koji podržavaju Federalno ministarstvo za saradnju i razvoj Njemačke i nevladina organizacija Ker Dojče- Luksemburg. Ovaj projekat sprovodiće se do maja.

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ osnovano je 2005. godine. Od tada je u redovan obrazovni sistem uključilo više stotina romske djece.

Svi ovi projekti, uključujući i projekat “Referalni mehanizmi kao direktna podrška socijalno ugroženim osobama” imaju za cilj poboljšanje položaja i prava djece romske populacije.

– U Semberiji živi najbrojnija romska zajednica. Procjenjuje se da je na ovom području oko 2.500 pripadnika ove nacionalne manjine. Na početku našeg rada imali samo desetak učenika u školama, sada imamo preko 150 u osnovnim, imamo desetak u srednjim školama i dvoje na fakultetima. Uporedo radimo i sa edukacijom roditelja o važnosti školovanja djece. Samo obrazovani Romi mogu da se nadaju boljim uslovima života – kaže projekt menadžer Otaharina Dragan Joković.

Plastenici za romske porodice

Projekt menadžer Otaharina Dragan Joković ističe da, osim obrazovanja romske djece, ova nevladina organizacija radi na obezbjeđenju radnih mjesta za pripadnike ove populacije.

-Zahvaljujući donatorima i lokalnoj upravi napravili smo plastenik za proizvodnju povrća u kojem smo zaposlili deset Romkinja. Većina romskih porodica je višečlana i žive isključivo od socijalne pomoći pa im mogućnost da se zaposle mnogo znače – kaže Joković.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.