October 21, 2018

Bijeljina: Veče besjede i kulture

Bijeljina: Veče besjede i kulture

Tradicionalno, sedmi put na Pravnom fakultetu u Bijeljini održano je besedničko veče – takmičenje studenata Pravnog fakulteta u besedništvu.

Prvonagrađena je Gorica Subotić sa besjedom o temi “Čekajući ponedjeljak”. Drugo mjesto podijelile su Milica Debelnogić sa besjedom “Da li je gotovo?” i Dragan Faladžić sa temom “Dušmanovo carstvo”, dok je treće mjesto i nagrada publike pripala Jevti Kalajdžiću. Najbolji besjednici imaće priliku da ukrste riječi sa najboljim kolegama iz regiona na smotri najboljih besjednika svih državnih fakulteta iz Srbije i Republike Srpske.

Devet besjednika – studenata Pravnog fakulteta iz Bijeljine i Istočnog Sarajeva takmičilo se u predstavljanju besjeda koje su sami skrojili i u kojima su uvezali sve ljepote, nejasnoće, apsurde, i probleme današnjeg čovjeka.

Viši asistent Đorđe Marilović, koji vodi Besjedničku sekciju, rekao je da je proteklih godina ovu vještinu usavršavalo stotine studenata koji svojim kasnijim radom i uspjesima pronose i slavu ovog fakuteta.

Besedničku sekciju utemeljio je profesor Novica Vojnović, 2000. godine sa ciljem njegovanja lijepe riječi.

Dekan Pravnog fakulteta Radomir Lukić rekao je novinarima da je besjeda u pravničkog profesiji nasušna potreba, ali da bi se njegovanju lijepog govora i pravilne upotrebe jezika trebalo više posvetiti i u osnovnim i srednjim školama.

Rukovodilac Besjedničke sekcije Pravnog fakulteta Dimitrije Ćeranić je rekao cjenjujući kulturu govora u Republici Srpskoj danas, da je ona, nažalost, svake godine sve slabija.

“Čini mi se da su tu zakazale osnovne i srednje škole, kao i fakulteti koji školuju nastavni kadar, a živimo u elektronskom svijetu gdje su, navodno, komunikacije lake”, naveo je Ćeranić.

Za tri najbolja besjednika advokatska kancelarija Stevanović obezbijedila je vrijedne nagrade i advokatsku praksu u njihovoj kancelariji. U revijalnom dijelu su predstavljene knjige Branka Stankovića iz Lopara i slike studentkinje Pravnog fakulteta i besjedkinje Dragice Đokić.

BN televizija

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.