October 18, 2018

BIJELJINA Vladanova ljubav prema pozorišnim daskama ruši sve prepreke

BIJELJINA Vladanova ljubav prema pozorišnim daskama ruši sve prepreke

Trud i rad, želja i upornost su ono što me vodi kroz život, kaže mladi bijeljinski glumac Vladan Čalija, koji polako krči svoj put na glumačkoj sceni u Beogradu.

Ovaj osamnaestogodišnjak predano radi na tome da postane uspješan glumac.

– Učenik sam srednje Ekonomske škole u Bijeljini, pohađam glumačku školu u Beogradu u klasi profesora Nebojše Glogovca, a napisao sam i knjigu “U svijetu čuda” koju sam posvetio glumici Ružici Sokić – priča svoju životnu priču ovaj talentovani mladić kome ništa nije teško.

Još u petom razredu osnovne škole počeo je da zarađuje.

Sa roditeljima pravi ikebane koje prodaje na bijeljinskoj pijaci za Božić i Vaskrs, a tako je bilo i ove godine.

Nasmijano lice i ljubaznost privukli su ovih dana brojne kupce, a više od 700 ikebana koje je napravio krasile su božićne trpeze njegovih sugrađana.

– Već devet godina pravimo ikebane. Cijelu godinu polako traju pripreme, a dva-tri mjeseca pred praznik počinju intenzivniji poslovi – priča Čalija.

Svi članovi porodice uključeni su ovaj posao. Kaže da mu od ruke najbolje idu ikebana srednje veličine koje se i najbolje prodaju. Zarađeni novac ulaže u svoju budućnost i snove. Za njega je to gluma.

Najveća inspiracija mu je lik i djelo srpske glumice Ružice Sokić.

– Jako sam volio Ružicu. Kada je umrla nisam mogao to odmah da prihvatim. Ipak, donio sam odluku da odem u Beograd i da posjetim njen grob. Sticajem okolnosti ili spletom sudbine baš tu sam upoznao njenog supruga Miroslava Mikija Lukića, sa kojim sam se kasnije sprijateljio – priča ovaj daroviti Bijeljinac.

Ispostavilo se da je taj susret bio od sudbinske važnosti za njega. Na audiciju u Beograd otišao je po nagovoru Ružičinog supruga Mikija.

– Prošao sam audiciju u školi glume koju je tada vodio pokojni Milorad Mandić Manda. Njega je naslijedio u školi takođe veliki glumac Nebojša Glogovac i tako je sve počelo – kaže ovaj mladić.

Uspjesi

Prošla godina za Vladana je bila veoma uspješna. Njegova knjiga doživjela je drugo izdanje, nastavio je da niže pozorišne uspjehe u školi glume, a posebno se ističe kraj godine.

– Za svega sedam dana u decembru odigrao sam 40 predstava. Kreativnost mi daje energiju i tako izdržavam. Rad me ispunjava – kaže Čalija.

Tim tempom nastavlja i u novoj godini. Očekuju ga pripreme za upis na fakultet dramskih umjetnosti.

Izvor: Glas Srpske

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.