August 18, 2019

BIJELJINA Zarasla Dašnica

BIJELJINA Zarasla Dašnica

Zbog problema u tenderskoj proceduri oko izbora najpovoljnijeg izvođača za košenje kanala na području Bijeljine, ovaj posao kasni više od pola godine.

U Javnom preduzeću „Vode” čiji je osnovni zadatak održavanje kanalske mreže, kažu da će ovaj posao uraditi kvalitetno i uz kašnjenje, a naredne godine već u januaru, izabrati najpovoljnijeg izvođača da se ne bi ponovila ovogodišnja situacija.

Ovo preduzeće održava kanalsku mrežu u dužini od 400 kilometara na području Semberije.

Kanali koji su raspoređeni u tri nivoa trebalo bi da se tokom godine dva puta mašinski kose i čiste da bi bili spremni da višak vode odvedu do crpnih stanica. Međutim, ove godine zbog problema i stalnih žalbi za izbor najpovoljnijeg izvođača, sa ovim poslom se zakasnilo, zbog čega se sada obavlja tek prvo umjesto drugog košenja.

– To više nije trava, bagremac je izrastao u mladice drveća. Izvođaču to otežava posao jer mu se kvare mašine. Uprkos teškoćama uspjeli smo da završimo oko 80 odsto planiranog posla – kaže Milorad Jovanović, direktor Javnog preduzeća „Vode”.

Iako se posljednjih godina dosta uradilo kada je riječ o čišćenju, produbljivanju i održavanju kanala u Semberiji, i dalje je veliki problem neodgovorno ponašanje pojedinaca, koji na taj način stvaraju dodatne troškove lokalnim zajednicama, ali i dovode u opasnost domaćinstva koja se nalaze u blizini kanala koji su zatrpani.

Smeće u kanalima i pored puteva česta su pojava u Semberiji.

Uprkos angažovanju nadležnih, ružna navika nesavjesnih građana da odlažu smeće na mjesta koja za to nisu predviđena, ne može se lako iskorijeniti.

Foto Goran Bobić/RAS Srbija

Saradnik za održavanje građevinskih objekata u „Vodama RS” Milenko Milanović  kaže da se osim običnog smeća, u kanale koji se nalaze u poljoprivrednom području, bacaju se najloni i kese koji tu završe zbog neodgovornih poljoprivrednika, ambalažni otpad od otrova, herbicida, hemijskih sredstava, ostaci od ljetine.

– Treba pojačati kaznene odredbe i povećati kazne, jer to jedino ima efekta. Pričati o edukaciji stanovništva je džaba ako se u praksi dešava suprotno – kaže Milanović.

Pored čišćenja kanalske mreže, ovo preduzeće dva puta godišnje kosi puteve kraj kanala.

– To je negdje oko 8,5 miliona metara kvadratnih koje se kosi u toku godine. Tvrdi putevi se nasipaju redovno i godišnje izvezemo oko 300 metara kubnih šljunka. Meki putevi se ravnaju i održavaju grederima. Tako naši poljoprivredni proizvođači, koji imaju parcele u blizini kanala, mogu da dođu na njive i obrađuju ih – kaže Jovanović.
On podsjeća da je posljednjih nekoliko godina uređeno oko 200.000 kvadrata kanala.

– Sad je ova mreže dovedena u fukciju, koja joj je i namijenjena prilikom njene izgradnje 1987. godne. Oko 90 odsto kanalskog sistema je u dobrom stanju – naglašava Jovanović.

Lijepo vrijeme pogoduje izvođaču radova koji sada zbog višemjesečnog kašnjenja dionice koje je mogao očistiti za tri dana, čisti i sedam dana. Za ove radove u 2018. godini obezbijeđeno je 230.000 KM.

Može i bolje da se čisti

Stanovnici Semberije smatraju da čistoća grada i održavanje kanala pored puteva može biti bolje.

– U centru grada i ne možete vidjeti smeće pored puta ali možete na periferiji. Nažalost, niko ne može da očisti grad ako ga sami građani ne čuvaju. Koliko je važno da se nadležne službe angažuju, toliko je i važno i da građani imaju razvijenu svijest o zaštiti životne sredine – kaže Bijeljinac Vaso Savić.

/srpskainfo/

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.