October 17, 2018

BIJELJINA Željko se nakon 12 godina provedenih u Australiji vratio u Dvorove,otkriva zašto

BIJELJINA Željko se nakon 12 godina provedenih u Australiji vratio u Dvorove,otkriva zašto

Željko Trifković (45) uspešan je farmer, proizvođač mleka, koji s porodicom, suprugom i troje dece, živi u naselju Rudine kod Dvorova. Pre rata Trifkovići su živeli u okolini Kaknja. Ova porodica je 12 godina provela u Australiji, gde je Željko radio u mesoprerađivačkoj industriji. Imao je i svoju privatnu firmu.

– Australija je lepa i bogata zemlja u svakom pogledu. Međutim, mi, Balkanci, okrenuti smo na ovu stranu. Nostalgija je bila toliko jaka da me ništa nije moglo pokolebati u nameri da se vratim. Džaba tebi bogatstvo, lepote i zlatne obale. Izbaždareni smo za život u ovim predelima. Naselili smo se ovde u Rudine, u naselje u kome živi veliki broj raseljenih s područja Kaknja i Zenice. Neophodan nam je tih, miran život. Naravno, razmišljali smo i o tome kako da obezbedimo egzistenciju za normalan život. Imamo trenutno problema zbog nedostatka zemljišta za obradu. Farmu smo doveli do faze kada se postavlja pitanje opstanka. U poslednjih pet meseci prodali smo više od 30 grla krupne stoke. Trenutno na farmi imamo pedesetak grla – priča Trifković za Avaz.ba.

Kaže da je imao 90 grla. Zbog nedostatka kabaste hrane morao je smanjivati broj. Trenutno otkupljivaču dnevno isporučuje 450 do 460 litara mleka.

– Vlasti nam obećavaju zemljište pod koncesiju, međutim, već 11 godina živimo od obećanja. Mleko otkupljuje firma „Mikan“ iz Modrana. S njima sarađujemo više od četiri godine i sve je izuzetno korektno. Premiju za mleko u poslednje vreme primamo redovno. Zbog toga želim da pohvalim Vladu RS i resorno ministarstvo. Ranije je premija za mleko kasnila i po devet meseci. Pratile su nas i suše i poplave. Mi, farmeri, proizvođači mleka, zadovoljni smo trenutnim odnosom kada je u pitanju kontinuitet isplate premija za mleko – dodaje Trifković.

Trenutno mu je, kaže, neophodno još 15 do 20 hektara zemljišta da bi mogao osigurati kabastu hranu za stoku, odnosno silažu.

Obrađuje 85 dunuma

– Trenutno obrađujem 85 dunuma zemljišta. Neophodno mi je još dva puta toliko da bi farma normalno funkcionisala. Sinovi Srđan i Bogdan završili su školu, ćerka Sara završava srednju. Razmišljamo šta da radimo, da li da sinovi ostanu na imanju ili idu u beli svet. Ukoliko ne rešimo problem s nedostatkom zemljišta, da se sinovi mogu ženiti, da kuće gradimo, onda bih morao smanjiti broj grla na minimum, a oni neka idu svojim putem – kaže farmer Trifković.

/AVAZ/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.