October 19, 2018

BIJELJINAC REKORDER U SRPSKOJ Vozio sa 5,3 promila alkohola u krvi

BIJELJINAC REKORDER U SRPSKOJ Vozio sa 5,3 promila alkohola u krvi

Najveća izmerena koncentracija alkohola u krvi u RS u 2017. godini iznosila je čak neverovatnih 5,3 promila, a izmerena je kod vozača u Bijeljini, dok je najveća evidentirana brzina kretanja u istom periodu 190 km/h, i to na magistralnom putu u opštini Donji Žabar, potvrđeno je u MUP Republike Srpske.

– Najveća utvrđena koncentracija alkohola u krvi kod vozača vozila u novogodišnjoj noći iznosila je 2,6 promila, a izmerena je u Banjaluci – istakli su u MUP RS.

Nera Zivlak-Radulović, načelnica Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra RS i predsednica Kluba lečenih alkoholičara Banjaluka, istakla je da bi kod prosečne osobe sa ovolikom koncentracijom alkohola u krvi nastupila koma, a verovatno i smrt, pišu Nezavisne.

– Zasigurno se radi o pojedinačnom slučaju i o osobi koja ima povećanu toleranciju na alkohol, koja je u fazi detoksikomanskog pijenja alkohola – pojasnila je Zivlak-Radulovićeva.

I Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS, kazao je da bi sa tolikom količinom alkohola u krvi kod osoba sa manjom tolerancijom na alkohol nastupila koma, a možda i tragičan ishod.

– Prilikom takvog stanja nastaje potpuna nesposobnost za upravljanje vozilom, te da vozač nije isključen iz saobraćaja, sasvim je sigurno da bi brzo došlo da saobraćajne nesreće – istakao je Radović.

Prema njegovim rečima, u ovakvim situacijama je neminovno da će doći do sletanja vozila, prelaska na drugu stranu ili sličnih nezgoda.

Istakao je da čak i pri manjim količinima alkohola u krvi nastaje nesposobnost za upravljanje vozilom i do, kako kaže, kašnjenja reakcije na uočenu opasnost.

– Sa svakom čašicom alkohola reakcija na opasnost kasni, a prilikom kašnjenja produžava se zaustavni put i gde bi trezan vozač zaustavio vozilo pred preprekom, pijan vozač će udariti – upozorio je Radović.

Naveo je da se pojedini vozači ponašaju samoubilački u saobraćaju, jer, kako kaže, vožnja brzinom od 190 km/h gde je ograničenje 80 km/h graniči sa samoubilačkim nagonom.

Prema Zakonu  o sigurnosti saobraćaja u BiH za količinu alkohola u krvi preko 1,5 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 400 do 1.000 KM, a vozačka dozvola se oduzima na najmanje dva mjeseca.

– U razvijenim zemljama kada zateknu vozača koji vozi 190, a ograničenje je 80 km/h, a nije pijan, upućuju ga na obavezno psihijatrijsko lečenje jer smatraju da je to osoba sklona samoubistvu, a lečenje se obavlja o trošku vozača – naglasio je Radović. Dodao je da se u takvim situacijama ne može govoriti o normalnom ponašanju u saobraćaju, jer vozač, kako pojašnjava, i sebi i drugim učesnicima u saobraćaju može prouzrokovati ozbiljne posledice.

Nadležni upozoravaju vozače da ne sedaju za volan u pijanom stanju, te da svi poštuju sve znakove i uslove na putu.

 Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.