September 23, 2018

BIJELJINAC UHAPŠEN ZA TERORIZAM ZBOG SLIKE NA FEJSU IZ 2014-e: Slučajnost “kobna” za uhapšenog

BIJELJINAC UHAPŠEN ZA TERORIZAM ZBOG SLIKE NA FEJSU IZ 2014-e: Slučajnost “kobna” za uhapšenog

Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP Republike Srpske uhapsila je Aleksandra Stojanovića (28) iz Bijeljine zbog sumnje da je izvršio krivično djelo javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.

Srpskainfo otkriva da je Stojanović uhapšen zbog statusa „Ako furaš bombu na muriju, baci je“, koji je napisao na svom Fejsbuk profilu još prije četiri godine, tačnije u januaru 2014. godine.

U pozadini ove poruke je zgrada koja je, prema tvrdnjama istražilaca, objekat Policijske uprave Bijeljina.

Na poruci je jasno vidljiva i slika ručne bombe, pa je sve bilo dovoljno da se uhapsi pomenuti mladić, koji je već druga osoba u Republici Srpskoj sa bremenom optužbi za terorizam.

Međutim, ono što je najzanimljivije u čitavom slučaju jeste pitanje zbog čega je istražiocima trebalo više od četiri godine da otkriju spornu poruku i uhapse Stojanovića.

Odlično obaviješteni izvor otkriva da je mogući razlog nesvakidašnjeg “otkrića” činjenica da je optuženi istog imena i prezimena kao osoba koja javno kritikuje vlast u Republici Srpskoj, pa su istražioci „češljanjem“ profila došli do sporne poruke.

Dragica Tojagić, portparol Republičkog javnog tužilaštva, potvrdila je da osumnjičeni neće biti sproveden u ovu instituciju, te da će se braniti sa slobode.

Foto Aleksandar Stojanović/Facebook

Danica Gnjatović, portparol MUP Republike Srpske, na naše pitanje je odgovorila kratko da će nakon saslušanja u policiji protiv osumnjičenog biti podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu.

– Lice je u ranijem periodu javno, putem društvenih mreža, pozvalo na bombaške napade na Policijsku upravu Bijeljina – naveli su u saopštenju MUP-a RS.

Odlično obaviješteni izvor otkriva da je osim osumnjičenog Stojanovića tokom jučerašnjeg dana saslušana i njegova djevojka.

– Nakon saslušanja djevojke osumnjičenog biće donesena odluka o tome da li će Stojanović biti sproveden u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva ili će biti pušten da se brani sa slobode – izjavio je izvor Srpskainfo.

Drugi slučaj

Ovo je drugi slučaj “terorizma” u Republici Srpskoj. Zanimljivo je da je i onaj prvi bio gotovo identičan, i to zbog statusa na Instagramu, koji je na svom profilu objavio 33-ogodišnji Milan Macura iz Banjaluke.

Macura je oštro kritikovao manifestaciju „Zimzograd“ koja se održava u Banjaluci u decembru, a njegova poruka ocijenjena je terorističkom zbog čega je još ranije podignuta optužnica protiv mladića.

Sa druge strane, prijatelji ovog mladića ostali su u šoku, ne vjerujući da je jedno sarkastično izražavanje mišljenja mladića dovelo na optuženičku klupu.

Zatvorske kazne

Za krivično delo javnog podsticanja na terorizam u Republici Srpskoj predviđene su zatvorske kazne.

Prema novom Krivičnom zakoniku „ko javno iznosi ili prenosi ideje kojima se neposredno ili posredno podstiče na vršenje terorističkih djela, kao i drugih djela koja se preduzimaju u cilju zastrašivanja građana ili prisiljavanje organa vlasti u Republici Srpskoj da nešto izvrše ili ne izvrše“ kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.