October 17, 2018

BIJELJINA,NOVA ZGRADA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD Za završetak radova potrebno još 880.000 KM

BIJELJINA,NOVA ZGRADA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD Za završetak radova potrebno još 880.000 KM

Novi objekat Centra za socijalni rad uskoro će biti stavljen u funkciju nakon dvije godine koliko je trajala gradnja, a obezbjeđena su finansijska sredstva za završetak radova.

Izgradnja novog objekta počela je krajem 2015. godine, a novac za ovaj projekat obezbijedili su japanska Vlada, Gradska uprava i Fond solidarnosti RS, a do sada je uloženo oko dva miliona maraka.

Objekat je stavljen pod krov, završeni su grubi radovi i ubačena stolarija, ali je ostalo mnogo posla za zanatlije. Novac za nastavak ovog projekta je obezbjeđen, te je izabran izvođač radova.

Direktor bijeljinskog Centra za socijalni rad Milorad Sofrenić podsjeća da je tender za izbor izvođača radova završen krajem februara, ali da se morala ispoštovati zakonska regulativa, odnosno rokovi žalbe.

– Procijenjeno je da će za kompletan završetak ovog objekta biti potrebno još oko 880.000 KM. Obezbijedili smo donatorska sredstva i ovaj posao povjerili banjalučkoj firmi “Tekton”, koja je bila od sedam ponuđača najpovoljnija – pojasnio je Sofrenić.

Uskoro će biti potpisan ugovor sa izvođačem što će omogućiti nastavak radova na objektu Centra za socijalni rad.

– Rok za završetak radova je 180 dana, tako da ćemo do kraja ove godine useliti ovu zgradu – kaže Sofrenić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić podsjetio je da je jedan dio sredstava obezbjeđen i iz budžeta grada.

– Kreditno smo se zadužili za pet miliona maraka. Dio ovih sredstva usmjerićemo na uređenje ovog objekta. Želimo da i na ovaj način doprinesemo poboljšanju socijalne zaštite naših korisnika, ali i da ljudima koji rade taj posao obezbjedimo što bolje uslove – naglasio je Mićić.

On je dodao da će u novu zgradu Centra za socijalni rad, koja ima pet spratova, biti smješten i Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, Savez opština i gradova RS i Direkcija za izgradnju razvoj grada Bijeljine.

Broj socijalno – ugroženih korisnika u Semberiji se, nažalost, iz godine u godinu povećava.

Prema podacima bijeljinskog Centra za socijalni rad, dodatak za tuđu pomoć i njegu ostvaruje 1.620 korisnika, od čega 635 korisnika mjesečno prima 166 KM, a 985 korisnika 83 KM. U skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti 362 porodice ostvaruju pravo i na novčanu pomoć.

Ova ustanova brine i o drugim kategorijama, poput djece u hraniteljskim porodicama, djece i starih osoba u specijalizovanim ustanovama. Osim korisnika novčane pomoći koji nemaju proširena prava za pomoć se obraća i veliki broj nezaposlenih i penzionera sa minimalnim primanjima.

Broj korisnika se iz godine u godinu povećava a, nažalost, sredstva ostaju ista. Budžet Centra je u ovoj godini blizu pet miliona maraka što nije dovoljno za zbrinjavanje svih socijalno-ugroženih lica.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.