October 16, 2018

Bijeljina:Poboljšati trgovinsku razmjenu sa Rumunijom

Bijeljina:Poboljšati trgovinsku razmjenu sa Rumunijom

 

Upoznavanje lokalnog biznismena sa potencijalom rumunskog tržišta, mogućnosti za povećanje vanjske trgovine, kao i planirani sajam BiH ekonomije na kraju godine u Bukureštu bile su glavne teme ambasadora  BiH u Rumuniji Mile Vasića sa privrednicima iz Grada Bijeljine i okolnih opština i predstavnici Grada Bijeljina.

Ambasador Vasić je rekao da vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Rumunije u vrijednosti oko 370 miliona € nije ni blizu potencijal koji postoji za ekonomsku saradnju:

index2

 

– Na Rumunskom tržištu ima više od 21 milion ljudi je prošle godine bio treći u Evropskoj uniji po brzini razvoja. Poslovanje u današnjem Rumuniji odvija u skladu sa modernim principima i svih vrsta roba može biti postavljen na to, pod uslovom da je kvalitet i cijena konkurentna. Postoje velike mogućnosti da je saradnja između domaćih i rumunskih privrednika poboljša, s obzirom na, između ostalog, u vidu da smo samo nekoliko sati vožnje, zaključio je Vasić.

Izvoz iz BiH u Rumuniji čini oko 1,5 posto ukupnog izvoza BiH, dok je uvoz iz Rumunije u BiH čini oko 1,3 od ukupnog uvoza u BiH. Većina razmjene čine proizvodi od drveta, stoke, gotovih proizvoda od metala …

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović je istakao da je ovo prva posjeta Bijeljini ambasadora BiH u cilju unapređenja ekonomske saradnje.

– Bijeljina ima dosta da ponudi stranim tržištima, uključujući Rumuniju. Možemo ponuditi proizvode od drveta i metalne industrije, poljoprivrednih proizvoda, imamo turistički potencijal … Gradska uprava će podržati napore ambasade u Bukureštu da posreduje između privrednika u Rumuniji i Bosni i Hercegovini, najavio je zamjenik gradonačelnika Bijeljine.

Izvor:Gradska uprava

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.