October 20, 2018

BIJELJINKA, PRVA ESTRADNA ZVIJEZDA BIVŠE JUGE Uz njene pjesme je i Šantić plakao, a Nušić ostajao bez para

BIJELJINKA, PRVA ESTRADNA ZVIJEZDA BIVŠE JUGE Uz njene pjesme je i Šantić plakao, a Nušić ostajao bez para

Zbog Sofke Nikolić, prve velike muzičke zvijezde predratne Jugoslavije su se razvodili brakovi, preduzeća bankrotirala, a njeni nastupi u kafani bili su slušaniji od prenosa fudbalskih utakmica.

Nastupala je od pariske Olimpije do beogradske Skadarlije, a svi pričaju da je uz njenu pjesmu čak i Aleksa Šantić plakao, piše RTS portal.

Posljednje honorare na nju su trošili i Branislav Nušić i Raša Plaović, a kad bi pjevala Sofka u kafanama u kraljevini Jugoslaviji nije se moglo naći mjesto.

Saša Spasojević, istraživač predratne muzike i biograf Sofke Nikolić kaže za nju da je bila prva srpska estradna zvijezda.

U vrijeme kada su operske pjevačice važile za najtraženije ali i najplaćenije, ova Šapčanka proslavila je kafansku muziku.

Životni put Sofku je vodio od Zvornika, preko Mostara i Sarajeva do Beograda. Nastupila je pred Beograđanima prvi put 1927. godine u čuvenoj kafani „Bumskeler“. Pjevala je potom u 20 različitih kafana, a štampa je zabilježila da je zarađivala za to vrijeme nevjerovatnih 300 dinara za veče.

Ove i mnoge druge zanimljivosti o nesvakidašnjoj umjetnici Saša će otkriti u biografskoj knjizi „Sofka – dert i suze kraljice narodne muzike“.

„O Sofki sam do sada uspio da skupim 120 strana. Hronološki sam poređao od prvih godina njenog života do smrti. Njen život je bio veoma interesantan. O njoj ima dosta materijala, ali treba vremena da se istraži. Čak sam 15 godina potrošio da skupim materijal za biografiju o Sofki“, prepričava Spasojević.

Spasojević je takođe uspio da razriješi mnoge neistine o pjevačici za koju je ostalo zabilježeno da je prešla „put od vašarskog blata do evropskog sjaja“.

„Prije Sofke, kafanske pjevačice su bile veoma malo zastupljene na nosačima zvuka. Sofka je bila prva pjevačica koja je snimila u nizu 16 pjesama, i neke pjesme su prvi put snimljene kao što je njena pjesma “Svu noć mlada“, ističe Spasojević.

Po desetinu puta za veče pjevala je svoje hitove “Alipaša na Hercegovini”, “Kolika je Jahorina planina” i “Cojle manojle”.

Sofka je za 17 mjeseci snimila čak 55 ploča, a to za rukom nije pošlo čak ni čuvenom pjevaču i harmonikašu Bori Janiću.

Ploče je snimala u Beogradu, ali i za mnoge pjevače tog vremena nedostižnom Parizu i Berlinu. Bila je i prva pjevačica čiji su se nastupi uživo prenosili na Radio Beogradu.

„Bila je i gost Radio Beograda na prvoj godišnjici, i ta emisija koja je išla u etar. Prenosile su i radio-stanice po Njemačkoj, Budimpešta, Beč i Berlin, tako da se Sofkin glas čuo maltene u pola Evrope“, otkriva Sofkin biograf.

Prva zvijezda koju su novinari uhodili

Sofka je osim glasom i načinom života opravdavala status zvijezde. Stanovala je u raskošnoj vili u Krunskoj ulici i imala kućne pomoćnice koje su rastjerivale obožavatelje. Garderobu je kupovala u Parizu, a nastupe brižljivo osmišljavala.

„Nijedna kafanska pjevačica nije imala toliko prostora u medijima. Gdje god nastupa Sofka pratili su je  novinari. U žiži javnosti su bile njene turneje i privatan život“, nabraja Spasojević.

Idilični Sofkin život je trajao do njene 33 godine. Sve je krenulo nizbrdo 1936. godine kada joj umire ćerka, pa Sofka polako prestaje da pjeva.

„Pred Drugi svjetski rat se povlači u Bijeljinu, gdje joj je majka živjela. Vratila se u Beograd poslije 50-ih, pjevala je po restoranima i kafanama ali to nije bila više ta Sofka iz 20-ih i 30-ih godina“, napominje pisac.

Sofka je umrla u staračkom domu u Banji Koviljači 1982. godine.

Iza žene koja je koja je glasom oduševljavala Jugoslovene tridesetih godina ostale su samo pjesme i sokak u Bijeljini koji nosi njeno ime.

/cdm/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.