October 16, 2018

Bijeljinski vitezovi sporta – Miroslav Todić

Bijeljinski vitezovi sporta – Miroslav Todić

Miroslav Todić je sigurno jedan od najboljih bijeljinskih košarkaša svih vremena.

U mlađim kategorijama nastupajući za lokalni KK Radnik odmah je pokazao da odskače od svojih vršnjaka, kako visinom tako i košarkaškim umijećem.

Devedesetih godina u eri bez interneta, jutjuba, facebook profila uspio je prokrčiti sebi put od male košarkaške sredine do jedne od najboljih škola za mlade igrače čuvene akademije KK FMP-a.

Spletom okolnosti nije debitovao za prvi tim i odlazi u Sloveniju a tu potpuno sazrijeva kao igrač i prelazi na seniorsku košarku nastupajući za KK Krka i KK Union Olimpija.

🏀Sa 19 godina prelazi u Bundes ligu gdje nastupa za KK Opel Skajlajnerse i  te sezone se takmiče u Euroligi, igraju polufinale kupa Njemačke i finale plej-ofa.

Toda kao jedan od najmlađih zauzima mjesto u prvoj petorci i bilježi odlične partije.

Košarkaški put ga kasnije vodi u Grčku gdje brani boje KK Kolosos sa Rodos-a i KK Olimpije Larisa u Grčkoj prvoj ligi te u najboljim godinama pruža blistave partije koje su ga dovele na prag najvećih klubova te zemlje.

Kobna povreda mu kvari već viđen ugovor i slijedi period oporavka i novi početak.

Iz Grčke odlazi u Ukrajinu i sa KK Himikom igra četvrtfinale Evročelendž kupa.

Kao pravi globtroter seli se u Italiju gdje nakon pomenute povrede dostiže vrhunac karijere. 2014.godine sa ne baš jakim KK Brindizijem dolazi do polufinala kupa a u januaru iste godine proglašen je za MVP mjeseca prvenstva Italije.

Navedene partije su mu bile ulaznica u mnogo veći klub KK Dinamo Sasari sa kojim 2015.godine nastupa u Evroligi (drugom najjačem košarkaškom takmičenju nakon NBA lige) i osvaja superkup Italije.

Put ga dalje vodi u Tursku (čuveni KK Tofaš) a zatim u Francusku (KK Šalon Rem). Svoje košarkaške pustolovine nastavlja u Rumuniji, tamo osvaja kup te države sa KK Kluž i ponovo se seli u Grčku (KK Promitea Patra).
🏀Nastupao je u mlađim reprezentativnim selekcijama. A za seniorsku reprezentaciju BiH odigrao nekoliko mečeva i bio na spisku za odlazak na Evropsko prvenstvo 2015.godine kada ga je dan pred polazak povreda spriječila da se pojavi na EP.
🏀Možda ćemo biti subjektivni ako napišemo da Bijeljina nije imala ovakvog košarkaša u svom vijeku a i ako jeste (o ukusima ne vrijedi raspravljati) nije imala više od 2-3.

Stoga bi morali pokazati malo više poštovanja prema ovakvom asu koji je prepoznat u svim gradovima za koje je nastupao a najmanje u svom.

Miroslav Todić je na terenima širom Evrope svoje umijeće dokazao tokom prethodnih 15 godina i u ogromnoj konkurenciji sa najboljim evropskim i američkim igračima dokazao svoj kvalitet i veličinu.

Dobro došao kući Miroslave!

(https://www.facebook.com/srbinselektor/)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.