October 21, 2018

Bio sam hipik i družio se sa Šekularcem,navijam za Zvezdu

Bio sam hipik i družio se sa Šekularcem,navijam za Zvezdu

Bivši pripadnici hipi pokreta moći će uskoro da vide svog saborca Ivana Trifunovića, poznatog u to vreme po nadimku Hipi, u potpuno drugoj ulozi.

Nekadašnji buntovnik iz perioda dece cveća, koji se danas zove Abdulah Numan, uskoro će, naime, preuzeti funkciju novog muftije srbijanskog. Ivan je za svojih 66 godina prošao put od ponavljača do čoveka sa četiri fakultetske diplome.

Numan svoju ispovest za „Blic“ počinje priznanjem da je u srednjoj školi bio veoma aktivan član hipi pokreta.

– Čak su me i zvali Hipi. Sećam se da smo na Trgu republike organizovali proteste protiv rata u Vijetnamu. Pevali smo i nosili transparente. To je smetalo državi. Policija nas je pokupila i zatvorila – priča novi muftija.

Tu nije bio kraj problemima. Kazna je usledila i u školi. Profesor je tražio da se javno izvine sistemu i državi. Numan je to odbio i zbog toga ponavljao drugu godinu gimnazije. Odlučuje da ode u Indiju, gde se upoznaje sa islamom i sa 19 godina menja veru.

Kao klinac je upoznao legendu srpskog fudbala Dragoslava Šekularca.

– On je bio moj komšija. Ja sam živeo u Lole Ribara, a on u Hilandarskoj. Često je dolazio u moju školu i igrao mali fudbal za novac. Gledao sam te mečeve, a on me je ponekad znao pozvati i na piće. Bio je sjajan i kao igrač i kao čovek – seća se Numan.

Veliku ulogu u Abdulahovom životu imala je i porodica pokojnog Hamdije Jusufspahića.

– Primili su me kada to moja porodica nije. Majka i baka su bile žestoki pravoslavni vernici i nisu mogle da prihvate moj izbor. Moja konačna odluka da se odselim u Australiju usledila je nakon što su one odbile da se upoznaju sa mojom budućom suprugom. Jusufspahić mi je tada rekao da mogu da idem, ali samo pod uslovom da nastavim školovanje. To sam i uradio – ispričao je Numan.

Porodica Jusufspahić je na neki način kumovala i njegovom braku. Oni su tražili od njega da poseti jednu Australijanku sa kojom se neko vreme nisu čuli, a koja živi u Beogradu. U prvi mah je odbio, a onda pristao.

– Otišao sam do nje. Izgledala je kao mala ptičica lepotica. Odmah sam se zaljubio – priseća se Numan.

Tetka Ružica je dolazila u džamiju

Poznata srpska glumica Ružica Sokić je tetka Abdulaha Numana i bila mu je velika podrška u vremenima kada ga većina članova porodice nije shvatala.

Numan sa Muhamedom
Jusufspahićem i 
Ružicom Sokić

Foto: Privatna arhivaNuman sa Muhamedom Jusufspahićem i Ružicom Sokić

– Često je dolazila u džamiju, razgovarala sa mnom i davala mi podršku. Brinula je o meni kao da sam njeno dete, shvatala me je i razumela – kaže Numan.

Navijam za Zvezdu zbog Šekija

Iako od 1975. živi u Melburnu u Australiji, Numan prati šta se dešava u Srbiji, posebno rezultate Crvene zvezde, čiji je vatreni navijač.

– Otac je bio zvezdaš, pa tako i ja, ali važna crta u ljubavi prema tom klubu je i Dragoslav Šekularac – kaže Numan i kroz šalu pita: „Može li Zvezda da ne bude prvak?“

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.