BORBA PROTIV MIGRANATA Stižu patrolni čamci na Drinu i Savu

BORBA PROTIV MIGRANATA Stižu patrolni čamci na Drinu i Savu

Operativni štab za pitanje migracija u BiH na današnjem sastanku u Sarajevu razmatrao je trenutnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju te plan za djelovanje nadležnih institucija u narednom periodu

Zbog vremenskih uslova, priliv migranata je značajno smanjen i od početka godine registrovano je novih 1.045 migranata. Ukupno na teritoriji BiH trenutno se nalazi oko 3.900 migranata i svi su smješteni u sedam prihvatnih centara u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši.   

U ovoj godini iz IPA fondova dva miliona evra namijenjeno je za podršku i opremanje sigurnosnih agencija u BiH. Troškove smještaja, ishrane i liječenja migranata EU će finansirati preko međunarodnih organizacija u iznosu od 11 miliona eura.

Glavni prioritet i u narednom periodu bit će jačanje kontrole istočne granice BiH kako bi se smanjio broj ulazaka ilegalnih migranata. Granična policija BiH će u narednom periodu biti popunjena sa 100 novih policajaca, a uskoro će u funkciji biti i deset čamaca za patroliranje na rijeci Savi i Drini.

/faktor/


About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.