August 06, 2020

Bošnjaci i Hrvati smislili NOVI MODEL izbora članova Predsedništva, SDS PROTIV

Bošnjaci i Hrvati smislili NOVI MODEL izbora članova Predsedništva, SDS PROTIV

Indirektan izbor članova Predsedništva BiH nova je ponuda bošnjačkih i hrvatskih stranaka za izmene Izbornog zakona BiH

Za predlog po kome bi se članovi Predsednišva BiH, umesto direktno na izborima birali u Parlamentu BiH, za sada načelno postoji podrška HDZ i SDA, s tim da najjača bošnjačka stranka traži da se takvo rešenje primeni i za izbor srpskog člana Predsedništva BiH.

– SDA je spremna da razgovara o izboru članova Predsedništva u državnom Parlamentu, ali sva tri člana Predsedništva BiH – ističe potpredsednik SDA Šefik Džaferović.

Prednosti i mane

Takvoj ideji, međutim, nisu skloni u partijama u Srpskoj. Strankama iz Federacije prepuštaju mogućnost da se hrvatski i bošnjački član Predsedništva biraju u parlamentu, ali da se za RS zadrži postojeće rešenje.

– Nije problem da se stranke iz Federacije BiH dogovore da to bude indirektno. Što se tiče našeg stava, još nismo uključeni u razgovore, pa ne bih mogao da kažem da li postoji politička volja da se i u RS nezavisno od toga bira indirektno. Izbor na indirektan način umanjuje snagu tako izabranih članova Predsedništva BiH – kaže član kolegijuma Predstavničkog doma i poslanik SDS u parlamentu BiH Mladen Bosić.

Mladen Bosić

Foto: S Pasalic / RAS Srbija Mladen Bosić

Unapred poznato

Dodaje da je pesimista da će Izborni zakon BiH pretrpeti izmene narednih meseci, jer je evidentno da se oko tog zakona predlažu rešenja za koja se unapred zna da su neprihvatljiva za drugu stranu.

– Međutim, ako se bošnjačke i hrvatske stranke dogovore da posredno biraju članove Predsedništva BiH, što i jeste najjednostavnije, možda postoji neki tračak nade da se uđe regularno u sledeće izbore. Ako se to ne desi, to će biti jedna od najvećih političkih kriza od Dejtonskog sporazuma – smatra Bosić.

Asimetrično rešenje

U SNSD navode da nemaju ništa protiv da se partneri u FBiH dogovore oko indirektnog izbora svojih članova Predsedništva BiH, podsećajući da bi to onda bilo asimetrično u odnosu na RS.

– Ako se može usaglasiti u Izbornom zakonu da u jednom entitetu bude izbor na jedan način, a u drugom, na drugi, mi iz RS nemamo ništa protiv toga. Ali, nećemo prihvatiti indirektno biranje u RS, već želimo direktan izbor člana Predsedništva BiH. Ništa nije zakovano, jer imamo situaciju da se različito biraju i predsednici entiteta – kaže poslanik SNSD Milica Marković.

U PDP su takođe odbacili mogućnost promena Izbornog zakona prema kojima bi članovi Predsedništva BiH bili birani u parlamentu, ocenjujući da je to protivno interesima RS.

U proceduri predlog HNS

Predsedavajuća PD i poslanik HDZ Borjana Krišto očekuje da bi predlog HNS oko izmena Izbornog zakona BiH, koji je usvojio Dom naroda BiH, mogao da se u PD nađe na sednici u oktobru.

– Dom naroda je sada predlagač i čim nam stigne taj materijal to je obavezna tačka. Ako ne bude na sednici 20. septembra, naredna sednica je u oktobru i onda bi trebalo da bude na dnevnom redu – rekla je Krišto.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.