Bregovićeva čarolija u Areni (FOTO)

Bregovićeva čarolija u Areni (FOTO)

SVETSKI priznati umetnik, legendarni Goran Bregović, održao je večeras, uz pratnju čak 98 muzičara, spektakularan, dvoipočasovni koncert u beogradskoj „Štark areni“, i pred oko 10.000 posetilaca, uz promociju pesama sa aktuelnog albuma „Tri pisma iz Sarajeva“, izveo i svoje najveće hitove. 

Koncert su, uz ranije najavljene goste, violiniste Zieda Zuarija (Tunis), Geršona Lejzersona (Izrael) i Beograđanku Mirjanu Nešković, uveličali pevači „Bijelog dugmeta“, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović. Bregovića su, uz „Orkestar za svadbe i sahrane“, pratili Simfonijski orkestar i Hor RTS, predvođeni dirigentom Bojanom Suđićem.
Svetla su se ugasila 35 minuta posle zvaničnog termina za početak, i odmah su prvi zvuci trube, u mraku, izmamili ovacije. Salom se prolomio aplauz kad se do pozornice, sa pevačicama iz Bugarske, elegantno došetao Bregović, i posle „Prologa“ počeo predstavljanje aktuelnog izdanja („Vino tinto“). Publika se ubrzo raspevala uz prepoznatljiv ritam i stihove pesme „Ovo je Balkan“, koju pamtimo kao evrovizijski hit Milana Stankovića.

Uz prigodnu priču o nastanku albuma „Tri pisma iz Sarajeva“ koji, kako reče Bregović, nosi poruku da narodi na ovim prostorima moraju da žive u zajedništvu, „Jevrejsko pismo“, sa Lejzersonom na sceni, promenilo je dinamiku koncerta i odvelo ga u klasične vode. Zijed Zuari se ubrzo priključio u „Muslimanskom pismu“, a Mirjana Nešković u „Hrišćanskom pismu“. Odlično koncipiran program konstantno je balansirao između dve naizgled nespojive krajnosti – trubačke euforije i stilizovane klasike.
Deo koji je publika, sasvim sigurno, ipak, najviše iščekivala, počeo je „Ćiribiribelom“, uz Alena Islamovića za mikrofonom, a kad im se na bini pridružio Tifa, i kad su zapevali „Ima neka tajna veza“, zatim i „Ružicu“, zajedno sa njima zapevala je cela Arena. Ni dlanovi ni grla nisu se štedeli, publika je formirala spontano mnogo veći hor od onog na bini pevajući „S vremena na vreme, kao da čujem stope…“, da bi sve kočnice nestale uz „Đurđevdan“.
Bregović je, uz Alena i Tifu, napustio binu, ali je bilo jasno da sledi brz Goranov povratak. „Nemojte da plješćete. Ovo je pesma o starom manijaku sa mladom curom u autu“, nasmejao je sve, uz uvodne taktove dobro znane filmske teme „In the death car“, izvedene samo uz akustičnu gitaru.

Beograđani su u hladnu, snežnu noć iz dvorane izašli ispunjeni toplinom i zadovoljstvom. Sasvim sigurno – pamtiće ovo veče po lepom, što je i bila Goranova želja.

URNEBES NA BIS
 
ZAVRŠNICA koncerta podigla je na noge i razigrala mnoge na tribinama Arene. Nije ni čudo, jer su se nanizale, jedna za drugom, „Čajr šukarije“, „Mesečina“, „Kalašnjikov“, „O bela ćao“, a „Jeremiju“ je Bregović otpevao zajedno sa dirigentom Suđićem. Pravi urnebes na bis!
Rada Đurić
 
 
Miodrag Kostić
 
 
Dragan Šutanovac
/novosti/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.