Februar 20, 2020

BRIGA ILI REKET? Za nepropisnu vožnju dece 1.000 KM!

BRIGA ILI REKET? Za nepropisnu vožnju dece 1.000 KM!

Izmenjeni Zakon o bezbednosti saobraćaja pojačao opreznost vozača u Srpskoj. Bezbednost dece je prioritet, što se očitovalo i u znatno povećanim sankcijama za nepropisan prevoz mališana

BANjALUKA – Pažnja vozača na putevima Republike Srpske, stupanjem na snagu izmenjenog Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja, u znatnoj meri se povećala, čak za oko 25 odsto, tvrde stručnjaci, nakon prvih pilot analiza u pojedinim gradovima.

S obzirom na to da su se kazne za nepropisno ponašanje vozača, suvozača, ali i nesavesnih roditelja u vožnji, i po deset puta povećale u odnosu na period pre 15. februara, posebna pažnja usmerena je na redovno vezivanje pojasa, kao i adekvatnu primenu auto-sedišta za decu. U poslednje vreme, u posebnoj žiži su taksisti, koji su do sada, u većini slučajeva, usled nemogućnosti posedovanja ovih sedišta u svakom vozilu, najviše kršili zakon.

U 2016. godini izdato je 57 prekršajnih naloga zbog prevoza dece mlađe od pet godina, koja nisu bila ispravno vezana u sigurnosnom sedištu, što je više za 21,2 odsto u odnosu na 2015. kad je zbog istog prekršaja izdato 47 naloga.

Kazne za nepropisan prevoz dece drastično su povećane. Do 15. februara one su iznosile 40 KM, bilo da se dete mlađe od 12 godina prevozi na suvozačevom mestu, ili bez adekvatnog auto-sedišta pozadi. Sada iznose i do 1.000 KM!

– Bezbednost dece nam je prioritet, što se očitovalo i u znatno povećanim sankcijama za nepropisan prevoz mališana. Sada su kazne za prevoz dece mlađe od 12 godina na prednjem sedištu od 400 do 1.000 KM, dok je nepropisan prevoz dece na zadnjem sedištu ostao isti, i on iznosi 40 KM – istakao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS Milija Radović.

On je pojasnio da zakon nije “poštedeo” nikoga, pa ni taksiste.

– I ranije su taksisti vodili polemiku o tome kako rešiti ovaj problem, a onda su se pojedina udruženja dosetila da u gepeke nekih automobila stave sedalice, pa pri pozivu mušterije postave pitanje da li sa sobom vode i decu, a onda šalju upravo ta “opremljena” vozila.

To su za “Novosti” potvrdili i u “Patrol taksiju” iz Banjaluke:

– “Patrol taksi” poseduje sedalice za decu od nastanka firme i roditelji uglavnom, pri samom pozivu napomenu kad postoji potreba za njihovo korišćenje.

KONTROLA I KAZNE

U okviru akcije MUP RS, policijski službenici su na području CJB Banjaluka od 25. januara do 28. februara realizovali pojačane aktivnosti sa akcentom na kontrolu korišćenja bezbednosnih pojaseva i sigurnosnih sedalica za decu.

– Ukupno je kontrolisano 11.284 učesnika u saobraćaju, od čega je sankcionisano 4.582. Zbog nekorišćenja bezbednosnog pojasa ukupno je sankcionisan 4.471 učesnik u saobraćaju, a zbog nekorišćenja sigurnosne sedalice za decu ukupno 111 – kaže portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Izvor: Novosti

About The Author

Related posts

2 Comments

  1. Nešo

    Čista pljacka naroda . Da im je stalo do bezbjednosti u saobracaju sredili bi puteve a ne da vozimo kao kroz minska polja . U najsiromašnijoj državi na svijetu gdje vecina nema ni za lebe lupati astronomske kazne je ništa drugo nego hajducija i guljenje vec oguljene kože . Da su plate minimum 2000 km bi bilo previše ….

    Reply
  2. Oko

    Upravo.putevi su za traktore i terenska vozila.Izbjegavajuci rupace na cestama smanjujes koncentraciju i naravno ugrozavas pjesake.bicikliste itd.

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.