BRUKA U BIJELJINI: Prebrojavanje potvrdilo krađu ,krali i od stranačkih kolega

BRUKA U BIJELJINI: Prebrojavanje potvrdilo krađu ,krali i od stranačkih kolega

Nakon objavljenih podataka   i ustanovljenih  nepravilnosti na biračkom mestu za izbor prvog čoveka grada  u bijeljinskom naselju Amajlije  029 B 046 A od strane Centralne izborne komisije BiH a utvrđenih ponovnim brojanjem glasačkih listića,ovog vikenda u OC “ZETRA”, CIK je upravo objavio i podatke o ponovno prebrojanim glasačkim listićima za Skupštinu Grada Bijeljina!

Rezultati i ovaj put potvrđuju najavu posmatrača i izvora iz CIK-a da je koalicija “Bijeljina pobjeđuje” i njeni predstavnici na pomenutom biračkom mestu, grubo narušili izborni proces i počinili niz dela kažnjivih po izbornom zakonodavstvu u BiH.

Pored dopisanih glasova za liste DNS-a i “Uspješne Srpske” primetno je prekrajanje unutar listi i favorizovanje određenih kandidata a na štetu kandidata i kolega sa iste liste!

Posebno to se odnosi na pokret “Uspješna Srpska” kandidata za gradonačelnika Zlatka Maksimovića!

Krenimo redom.

Prema prvobitno objavljenim rezultatima a na osnovu zapisnika sa biračkog mesta rezultat je bio sledeći:

2

Nakon ponovnog brojanja u prisustvu posmatrača svih zainteresovanih strana, utvrđen je sledeći redosled političkih subjekata:

amajlije-11

DNS – Demokratski narodni savez umesto 147 glasova,sada 61, razlika 86 glasova dopisano!

Pokret Uspješna Srpska umesto 102 glasa,sada 62, razlika 40 glasova dopisano!

PDP- Partija demokratskog progresa umesto 95 glasova,sada 76, 19 glasova razlika!

/napomena: deo glasova kod ovog subjekta proglašen nevažećim listićima/

SNSD- Savez nezavisnih socijal demokrata umesto 110 glasova,sada 100,10 glasova razlika!

/napomena: deo glasova i kod ovog subjekta kao i kod PDP-a proglašen nevažećim listićima/

Zajedno za Bijeljinu NS-SRS umesto 70 glasova,sada 38, razlika 32 glasa!

Što se ostalih političkih subjekata tiče Socijalistička partija i SDS Miće Mićića pokazali su se ako im je to za neku utehu kao najpošteniji u izbornom procesu na ovom biračkom mestu.

Razlika od glas i dva nastala je na osnovu poništenja neispravnih glasačkih  listića.

 

KRAĐA NA LISTI POKRETA USPJEŠNA SRPSKA

Prethodne tri sedmice u Bijeljini bili smo svedoci zahteva za ponovno prebrojavanje,poništenje izbora i slično od strane prvog čoveka pokreta Zlatka Maksimovića,čak su formirani i pravni timovi u Bijeljini i Sarajevu a u vezi navodne izborne krađe.

Naravno ovo izborno mesto Amajlije  029 B 046 A  nije predloženo za ponovno brojanje od strane pokreta ali je niz nelogičnosti u prvi mah mnogima zaparalo oči.

Već nakon par dana a nakon odbijanja da se reaguje u ime pokreta na očigledne zloupotrebe unutar liste,veći broj kandidata Uspješne Srpske zatražio je pomoć kod koalicionih partnera pa čak i od bivših partijskih drugova iz SDS-a ili kolega iz NDP-a i PDP-a.

Pokret Uspješna Srpska odbio je zahtjeve da se zatraži ponovno prebrojavanje unutar liste od strane CIK-a.

Objavljivanjem glasova sa pojedinih biračkih mesta postalo je evidentno da su pojedini kandidati a favoriti na listi grubo oštećeni!

Najpre pogledajmo kako je to izgledalo u Amajlijama pre ponovnog brojanja:

7

8

 

Evo i novog izveštaja nakon ponovnog prebrojavanja:

amajlie-uspjesna

amajlije-uspjesna-2

Po prvobitnim podacima favoriti na listi Pokreta Uspješna Srpska Ljilja Erkić i Mićo Živić jedini sa cele liste nisu osvojili ni jedan jedini glas .

Nakon ponovnog brojanja Erkićeva ima 43 a Živić 16 glasova.

Sa druge strane favorizovani predsednik pokreta Srđan Mijatović gubi 42 glasa a što s vidi na slici / mada je to irelevantno jer nosioci uvek uglavnom prolaze sem slučaja kod SRS i Dragana Đurđevića/.

Favorizovani Tomo Manojlović gubi  čak 72 glasa!

Daljom analizom dešavanja na listi Uspješne Srpske utvrđeno je da je čitav niz kandidata “debelo oštećen”  ali da bitnije nebi promenilo ishod na prva tri mesta!

Posebno iznenađenje za nas je i sam potadak da Ljilja Erkić prema zapisniku sa biračkog mesta nije glasala sama za sebe pa čak i da joj porodicu zanemarimo u ovom slučaju.

Nakon prebrojavanja Amajlija Mićo Živić je odbornik u Skupštini Grada iako je i u njegovom slučaju analizom sa biračkih mesta utvrđen niz nepravilnosti.

Prema rečima jednog od kandidata Uspješne,ceo izborni proces,posmatrači,članovi izbornih komisija na biralištu bili su podređeni manjoj grupici favorizovanih kandidata.

Pojedini kandidati nisu ni imali posmatrače na biračkim mestima a ko je i imao upućeni su u bošnjački deo Janje gde nisu ni očekivali glasove a na čiju se krađu sad u Pokretu pozivaju.

Što se budućnosti samog Pokreta Uspješna Srpska tiče,ona je vrlo upitna ako ostane stanje status kvo,mada je  teško i pronaći izlaz iz ove situacije gde su maske definitivno pale.

Više od pola liste nezadovoljnih a koji prolaskom Živića kako kažu, ipak na kraju imaju satisfakciju ne obećava svetlu budućnost Pokretu Uspješna Srpska!

Imajući u vidu i šta je Živić svojevremeno doneo u miraz stranci i sam način na koji su mu se “odužili” biće zanimljivo posmatrati u narednom periodu.

Što se Erkićeve tiče, i Mirka Nikolića koji je takodje bio veoma blizu ali nedovoljno favorizovan,njima sigurno ostaje gorak ukus moralne pobede od koje u narednom periodu i neće imati neke sreće.

semberske.com

 

 

 

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.