September 23, 2018

BUDITE OPREZNI, NE PRETERUJTE: Evo koliko JAJA dnevno smete da jedete!

BUDITE OPREZNI, NE PRETERUJTE: Evo koliko JAJA dnevno smete da jedete!

Jaja su među najhranjivijim namirnicama na planeti. Sadrže važne hranljive sastojke koje pomažu da mozak bolje funkcioniše, kao i antioksidante koji štite oči.

Žumanca su prirodno bogata vitaminom D, koji ljudi inače ne unose u dovoljnoj meri, a koji telu pomaže kod apsorpcije kalcijuma i odličan je izvor vitamina K, potrebnog za izgradnju kostiju. Takođe, puna su takozvanih luteina i zeaksantina, koji štite i pomažu kod degeneracije žute mrlje – glavnog uzročnika slepila, a sadrže i holin, koji poboljšava pamćenje, pogotovo u starijoj dobi.

Uprkos tome, ona imaju lošu reputaciju zbog količine holesterola koje sadrže. Jedno prosečno jaje sadrži 186mg holesterola, što je 62odsto preporučenog dnevnog unosa.

Kako je Uskrs vreme kada se sprema najviše jaja, to je i period kada ih jedemo nešto više nego obično.Ipak, doktori upozoravaju da ne bi trebalo da unosimo više od TRI komada dnevno! 

Ovo pravilo važi samo za cela jaja, sa žumancetom, ali ukoliko želite, belanca možete jesti u neograničenim količinama, s obzirom na to da ne sadrže holesterol.

Izvor:Sebija danas

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.