Septembar 21, 2020

Budući američki ambasador je GEJ i dolazi s partnerom živjeti u BiH i evo šta o tome kaže!

Budući američki ambasador je GEJ i dolazi s partnerom živjeti u BiH i evo šta o tome kaže!

Erik Nelson koji je nominovan za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH trebao bi stići u BiH sa svojim partnerom Filipom Tatonijem-Markozijem. Nelson je deklarisani gej i osnivač GLIFAA-e, svojevrsne organizacije za zaštitu LGBT prava američkih državnih službenika.

Nelson je nedavno pred Odborom za spoljne poslove, između ostalog, ukazao na značaj i podršku koju mu tokom karijere pruža životni saputnik Fillipo Tatoni-Markozi.

Fokus Filipovih nije politika, već savremena umjetnost, dizajn i moda.

– Moj partner Filipo Tatoni je, kao i mnogi drugi supružnici službenika inostranih poslova, žrtvovao mnogo toga kako bi me podržao tokom moje karijere. Želim da se to prepozna – poručio je Nelson.

Filipo je na svom Instagram profilu uz fotografiju napisao da je ponosan na Erika Nelsona, prilikom njegovog izlaganja pred Odborom za spoljne poslove.

Na stranicama State Departmenta može se pronaći da je Nelson 1992. godine bio osnivač GLIFAA-e, svojevrsne organizacije članova gej i lezbejki u inostranim poslovima (GLIFAA).

Foto: Instagram

GLIFAA radi na obezbjeđivanju pravičnog tretmana LGBT osoba, koje rade za službu, u Sjedinjenim Američkim Državama i inostranstvu. Iz GLIFAA-e ističu da ponosno rade na unapređenju raznolikosti i ravnopravnosti u američkom Ministarstvu za spoljne poslove i promovisanje LGBT ljudskih prava širom svijeta.

Nelson je tokom godina rada u državnoj službi obavljao poslove za američku vladu u Kostariki, Minhenu, Islamabadu, Milanu, Meksiko Sitiju, Frankfurtu, Santo Domingu i Vašingtonu.

Inače, Nelson je u svom obraćanju pred Odborom za spoljne poslove naglasio da je ponosan činjenicom da njegova nominacija za novog američkog ambasadora u BiH pokazuje koliko SAD cijeni raznolikost.

– Američka raznolikost je osnova naših svih sloboda, i čini nas inovativnom, i dinamičnom zemljom. A BiH upravo s nama dijeli tu osnovnu karakteristiku, jer iza nje stoje vijekovi različitosti i vjerske koegzistencije – istakao je Nelson, piše klix.ba.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.