Februar 25, 2020

Čašica alkohola štiti od demencije

Čašica alkohola štiti od demencije

Pedesetogodišnjaci koji dnevno konzumiraju umerenu količinu alkohola, imaju 25 odsto manje šansi da dođu u situaciju da zbog zaboravnosti ne mogu da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

OSOBE koje piju tri do pet šoljica kafe dnevno imaju 65 odsto manji rizik da obole od demencije od onih koji uopšte ne unose kofein, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji, a objavljeno na internet stranici Američkog časopisa za epidemiologiju. Ista studija je, takođe, pokazala da pedesetogodišnjaci koji dnevno konzumiraju umerenu količinu alkohola, imaju 25 odsto manje šansi da dođu u situaciju da zbog zaboravnosti ne mogu da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Naučnici su odredili da pojam “umereno”, kada je alkohol u pitanju, za zdrave osobe u poznijim godinama znači – 15 čašica nedeljno, maksimalno do pet dnevno za muškarce, četiri za žene.

– Bolesni ljudi ne bi trebalo da konzumiraju alkohol zbog mogućnosti negativne interakcije sa lekovima, ali svi ostali bi mogli da uvedu čašicu rakije ili crnog vina, jer to povoljno utiče na zdravstveno stanje – kaže Arun Karlamangal, vođa istraživanja.

Izvor: novosti.rs

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.