CENTAR GRADA POSTAJE VELIKO GRADILIŠTE Bijeljina dobila novi Regulacioni plan

CENTAR GRADA POSTAJE VELIKO GRADILIŠTE Bijeljina dobila novi Regulacioni plan

Nakon što je usvojen Regulacioni plan centra grada, koji je važeći u narednih 10 godina, Bijeljina bi mogla da postane veliko gradilište.

Centar Bijeljine, zahvaljujući prvom urbanističkom planu koji je, sredinom šezdesetih godina, napravio profesor doktor Vaso Todorović, tadašnji direktor Urbanističkog zavoda u Sarajevu, nije značajnije mijenjan.

Novi plan trebalo bi da odgovori i na zahtjeve velikog broja vlasnika zemljišta, koji žele svoje parcele dati za izgradnju stambeno-poslovnih objekata, ali i onoga što propisuje struka. Izgled centra Bijeljina danas narušavaju pojedine zgrade sa oronulom fasadom. Neke od njih pod zaštitom su države kao spomenici kulture, pa je njihova sanacija, rekonstrukcija i adaaptacija vrlo komplikovana.

S obzirom da sa njih otpadaju malter i drugi građevinski materijali, predstavljaju potencijalnu opasnost za prolaznike.

Završetkom kanalizacije, elektrifikacije, izgradnjom nove vodovodne mreže i rekonstrukcijom ulica, stvoreni su uslovi za intenzivniju izgradnju u samom centru Bijeljine. U resorno odjeljenje samo u posljednjih mjesec dana je stiglo 15-ak inicijativa za izdavanje lokacijskih uslova, građevinske dozvole i ostale dokumentacije za izgradnju višeporodičnih i stambeno-poslovnih objekata.

Da bi se dobila dozvola za izgradnju moraju se ispuniti određeni uslovi, istakao je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Bijeljina Miladin Rakić.– Jedan od uslova za dobijanje dozvole za visoku stambenu izgradnju je obezbijeđeno jedno parking mjesto po stambenoj jedinici, odnosno na toj građevinskoj parceli. Nastojimo rasteretiti javna parkirališta i riješiti taj višegodišnji problem u gradu – rekao je Rakić.

Stručni tim prilikom izrade Regulacionog plana nastojao je da uskladi javni i individualni interes, naglasio je Stevan Čukić iz Direkcije za izgradnju i razvoj grada.

– Nikada nismo imali inicijativu  od vlasnika da se na njegovoj parceli napravi parkovska površina ili nova saobraćajnica. Primjedbe se uvijek odnose na povećanje spratnosti, povećanje gabarita objekta – kaže Čukić.

Usvajanje novog regulacionog plana raduje i investitore. Milovan Lukić, vlasnik jedne bijeljinske građevinske firme, kaže da je lokacija prilikom gradnje ovakvih objekata mnogo važna.

– Lakše je prodati stanove i poslovne objekte u centru grada. Ali lokacija poskupljuje i cijenu jer su visoke renta i naknada za uređenje građevinskog zemljišta. Što se tiče uslova za obezbjeđenje parking mjesta, tamo gdje to nije moguće smanjuje se veličina objekta pa se, naprimjer, podrum ili prizemlje pretvara u garažu. U svakom slučaju, važno je da je regulacioni plan stabilan – kaže Lukić.

Crkva i džamija obuhvaćene planom

Obuhvatom plana centar grada nalaze se i dva objekta koji su na nacionalnoj listi spomenika BiH; to su katolička crkva i Atik džamija. Na njima se ne smiju planirati nikakve intervencije bez saglasnosti Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa.

Takođe, u ovoj zoni su i objekti koji se nalaze na privremenoj listi nacionalnih spomenika, odnosno objekti koji uživaju isti status, naprimjer zgrada opštine, Sokolski doma i Muzej “Semberija”.

/SRPSKAINFO/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.