October 20, 2018

Centar za kulturu iz Ugljevika obeležava deceniju rada: Mlade uče kako da se sačuva tradicija naroda

Centar za kulturu iz Ugljevika obeležava deceniju rada: Mlade uče kako da se sačuva tradicija naroda

Više od dve stotine eksponata u etno-muzeju Centra za kulturu “Filip Višnjić” u Ugljeviku svedoči o bogatoj istoriji, kulturi i tradiciji srpskog naroda u podmajevičkom kraju.

Zaprežna kola, stan za tkanje, kolevka, kace, oruđa i alati koji su korišteni u domaćinstvima, prikupljeni u protekloj deceniji, uglavnom, su darovi meštana.

Direktor ove ustanove Predrag Vujević, kaže da je ideja za uređenje ovog prostora proistekla iz potrebe da se mlađim naraštajima približe narodni običaji i tradicija, jer upravo oni predstavljaju identitet jednog naroda.

– Svedoci smo da i mnogo veće nacije od naše, izumiru jer se asimiliraju sa drugima i prihvataju njihove običaje. Naša tradicija, kultura i običaji su nas očuvali u svim teškoćama sa kojima se kroz vekove suočavao srpski narod i zato ih moramo čuvati – kaže Vujević.

Centar za kulturu u Ugljeviku je institucionalno uspostavljen 2007. godine, a sa radom je zvanično počeo 2008. godine u objektu koji je replika upravne zgrade ugljevičkog rudnika od pre Drugog svetskog rata i koja je simbol rudarstva, koje je okosnica razvoja ovog kraja.

Investiciju vrednu 2,5 miliona KM finansirali su opština Ugljevik i Vlada Republike Srpske. U prvoj deceniji rada ova ustanova organizovala je više od 500 kulturnih događaja u oblasti pozorišne, književne i galerijske delatnosti i postala prepoznatljiva u organizovanju brojnih kulturnih događaja.

Foto: S.R. Mrkonjić / RAS Srbija

– Mi smo objekat kulture u maloj sredini jer opština broji oko 15.000, a urbani deo oko 4.000 stanovnika. Imamo Narodnu biblioteku, ali ne i muzej i pozorište, pa smo kroz Centar pokušali da zastupimo sve segmente kulture. Pokrenuli smo škole glume, slikanja, kao i plesni studio. Gostovali su kod nas Petar Kralj, Miša Janketić, Lane Gutović i mnoga druga velika imena srpske glume. Angažovali smo i mnoge značajne glumce poput Marka Nikolića, Ljiljane Blagojević, Ljiljane Stjepanović. Ponosni smo i na pozorišnu predstavu posvećena Filipu Višnjiću, srpskom Homeru. To smo radili u saradnji sa glumcima iz Narodnog pozorišta Beograd – kaže Vujević.

Galerijski prostor u ovom objektu je izazov za mnoge akademske slikare, ali i mlade talentovane ljude.

U ovoj ustanovi mnogo pažnje posvećuju izdavačkoj delatnosti.

“Velikani naše istorije”, autora profesora Dragana Simeunović u kojoj su obrađene četiri istorijske ličnosti sa ovih prostora, Filip Višnjić, Knez Ivo od Semberije, Vaso Pelagić i Husein kapetan Gradaščević samo je jedan od izdavačkih poduhvata na koji su ponosni.

Podržavaju i „Dane harmonike“, manifestaciju od republičkog značaja, koja okuplja eminentne koncertne izvođače iz zemlje i inostranstva.

Ugljevički Centar za kulturu ima odličnu saradnju sa više inostranih ambasada u BiH.

Švedska ambasada je između ostalog obezbedila desetine kompjutera za ovdašnje škole, a organizuju i kurseve engleskog i nemačkog jezika.

Obnova rodne kuće Višnjića

U skladu sa Strategijom razvoja kulturno – istorijskog turizma na ovom području planiraju i obnovu rodne kuće proslavljenog epskog pesnika Filipa Višnjića u Donjoj Trnovi, opremanje Novakove pećine u istoj mesnoj zajednici, uređenje spomen-groblja u Donjoj Trnovi, te objekat u kojem se nalazila partizanska bolnica  i renoviranje štamparije iz Drugog svetskog rata.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.