September 23, 2018

Čija sjemenke – “hrana za bogove” bez glutena

Čija sjemenke – “hrana za bogove” bez glutena

Izuzetno bogato hranljivim sastojcima, čija sjeme (Salvia hispanica), s razlogom je uvršćeno na listu super namirnica i u posljednjih nekoliko godina je postalo popularno širom svijeta.

Potiče iz Meksika i Gvatemale, ne spada u žitarice, ali se priprema i konzumira na sličan način. Kao osnovna hrana prvi put se spominje kod Asteka koji su ga koristili i u medicinske svrhe, ali i u religijskim obredima, kao “hranu za bogove”.

Ova bezglutenska namirnica, sa zavidnim količinama kalcijuma i omega 3 masti, ujedno je i savršeni antioksidans i odličan izvor vlakana i energije. Zbog ovih svojstava preporučuje se djeci, sportistima, ali i u dijetama za mršavljenje za sve koji imaju višak kilograma.

Za očuvanje dobrog zdravlja i dugovječnost nutricionisti preporučuju dozu od najviše dvije supene kašike sjemenki na dan. Ova količina podmiruje dnevne potrebe u dijetetskim vlaknima, kalcijumu, omega 3 i omega 5 masnim kiselinama koje u ovom sićušnom zrnevlju blagog ukusa imaju idealan odnos. Sjemenke sadrže i gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bor i bakar, kao i vitamine B kompleksa.

Koliko je ova namirnica vrijedna i hranljiva najbolje ilustruje podatak da sadrži šest puta više kalcijuma nego punomasno mlijeko, tri puta više gvožđa nego špinat, čak 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20 odsto više vlakana nego laneno sjeme. U čija sjemenu se nalazi nevjerovatnih 60 procenata omega 3 masnih kiselina!

Ova super-namirnica hidrira organizam, olakšava varenje, reguliše ravnotežu elektrolita. Istovremeno, ubrzava razgradnju masti i topi kilograme, pruža osjećaj sitosti, revitalizuje mišiće. Zbog obilja blagotvornih efekata i okrepljujućeg dejstva, nutricionisti je posebno preporučuju osobama koje se osjećaju slabo i bez energije.

Čija sjeme u ishrani može da se koristi prijesno, kuvano, pečeno, cijelo i mljeveno, kao dodatak jelima, zdravim poslasticama i šejkovima. Bogato proteinima, može da posluži kao zamjena za jaja kao i u bezglutenskim receptima.

Izvor: novosti

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.