Februar 06, 2019

Ćirom od Mokre Gore do Višegrada!

Ćirom od Mokre Gore do Višegrada!

Konačno je postignut dogovor između Željeznica RS i Srbije. Popularni „ćira“ će obnovljenom prugom uskog kolosjeka saobraćati svake subote od Mokre Gore do Višegrada.

ako je grupa putnika, ljubitelja starih pruga, koji odmaraju na Zlatiboru i Tari, danas iskoristila priliku da se provoza kompozicijom starom stotinu godina.

Ivana Šević iz Mladenovca sa foto-aparatom rukama čas je na jednom čas na drugom prozoru da bi zavijek zaustavila vrijeme na ljepotama kanjona Kamišine i Rzava i kući ponijela divne uspomene sa putovanja „ćirom“ do Višegrada.

„Fantastično je, lijepo iskustvo, očarava prelijepa priroda i autentičan izgleda voza a i okoline“ kaže Ševićeva.

I Milan Šević iz Beograda s ushićenjem priča o ovoj vožnji kojom se, kako kaže, vraća u neko vrijeme kad je nekoliko lokomotiva parnjača u kompozicijama vozilo ljude i teret od Višegrada do Užica i dalje.

„Bio sam nekoliko puta na vožnji „Šarganskom osmicom“ od Jatara do Mokre Gore ali ovo je dobar potez „Srbijavoza“ koji je i ovu relaciju uvrstio u turističku ponudu“, ističe Šević.

Iz Lajkovca, gdje bar u pjesmi „ide Mile lajkovačkom prugom“, stigla je da se ukrca u stari voz Smiljana Petrović. I ona je puna hvale za vožnju i kaže da je za „ćiru“ vuku nostalgična osjećanja.

Željko Špijunović iz „Srbijavoza“, zadužen za rad „Šarganske osmice“ je potvrdio da su sve vožnje od Mokre Gore do Višegrada zakupljene do kraja ovog mjeseca.

„Velika je potražnja za vožnju stranih turista iz zapadnih zemalja ali posebno građana Kine sa kojima postoji problem na granici zbog viznog režima u Bosni i Hercegovini“, pojašnjava Špijunović.

Vožnja starim vozom ima isključivo turistički karakter. Kompozicija sa putnicima pristaje pored tunela i mostova zanimljivih za fotografisanje, pauza se pravi kod manastira Dobrun, a u Višegradu su gostima na raspolaganju dva stata do povratka voza.

Cijena vozne karte za odrasle od Mokre Gore do Višegrada i natrag je 15 za djecu do 14 godina osam KM.

Prošle godine na „Šarganskoj osmici“ je prodato 80.000 voznih karata.

BN TV

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.