Februar 06, 2019

Crnadak podržao projekte Bijeljini

Crnadak podržao projekte Bijeljini

 

U Bijeljini je danas boravio ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, koji je razgovarajući sa predstavnicima Skupštine i Gradske uprave, podržao projekat izmještanja kasarne iz centra grada i ustupanje ove lokacije za korišćenje civilnom društvu.
Na ovoj lokaciji planirana je izgradnja studentskog kampusa, što bi bilo od velike koristi za bijeljinske studente, ali i za urbani, ekonomski, obrazovni i društveni razvoj Grada.
– Bijeljina je važan regionalni centar i Grad koji se ubrzano razvija, a Gradska uprava koja već godinama vodi ovu lokalnu zajednicu obavlja dobar posao. Podržavamo izmještanje kasarne i nadamo se da će najavljeni projekat biti realizovan. Danas su nam predstavljeni mogućnosti i kapaciteti Bijeljine i mi ćemo vrlo rado promovisati te potencijale da bismo pomogli Semberiji da privuče investitore – naveo Crnadak, dodajući da će svima biti bolje kada svi budu radili svoj posao, te da mora postajati saradnja između lokalnih, entitetskih i državnih vlasti.
Crnadak je najavio da će na sastanku sa ambasadorom Srbije u BiH razgovarati o problemu dugih lista čekanja na predavanje zahtjeva za dvojno državljanstvo BiH i Srbije, te izrazio uvjerenje da će taj problem uskoro biti riješen.
U Bijeljini je razgovarano i o infrastrukturnim projektima, te je zaključeno da će projekat izgradnje brzog puta Sarajevo- Beograd biti od koristi i za BiH i za Srbiju.
Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović naveo je da ovo Ministarstvo planira da u Bijeljini realizuje četiri projekta do polovine 2018. godine.
– Donatori za ove projekte su Saudijski fond, OPEK, CEP 2 i Regionalni stambeni program. Među tim projektima, planirana je izgradnja stambene zgrade sa 15 stanova, vrijednosti preko milion konvertibilnih maraka, u kojoj bi bili smještene socijalno ugrožene porodice. U okviru Regionalnog programa, u kojem učestvuju Srbija, Crna Gora, BiH i Hrvatska planirana je izgradnja slične zgrade od 30 stanova, vrijednosti preko dva miliona KM – naveo je Jović.
On je istakao da je Ministarstvo u ovoj godini za komunalnu i socijalnu infrastrukuturu u izbjegličkim i povratničkim naseljima u Bijeljini izvdvojilo preko 250.000 KM.

11

U sledećoj godini za gradove pogođene poplavama u prethodnom periodu, među kojima je i Bijeljine, UNDP planira da donira preko 12 miliona evra, s ciljem da se ugroženom stanovništvu pomogne da pronađu posao, kroz davanje finansijske pomoći za izgradnju plastenika i proizvodnih pogona.
Jović je dodao da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović trenutno boravi u Turskoj i da se očekuje da će izvoz mesa u ovu zemlju biti nastavljen i u sledećoj godini.
– Turska je veliki uvoznik hrane iz BiH od toga itekako imaju koristi semberski poljoprivrednici i prerađivači, imajući u vidu da se pšenica i kukuruz najviše izvoze u Tursku zahvaljujući ranije potpisanom sporazumu – ocijenio je Jović.
Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Slaviša Marković se zahvalio delegaciji Savjeta ministara BiH na posjeti i najavio je da je za utorak, 27. decembar, planirana posjeta Bijeljini predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića sa kojim će takođe biti razgovarano o najavljenim projektima.

Izvor: Gradska uprava

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.