October 22, 2018

Crnadak: Radmanović nas je uveo u NATO

Crnadak: Radmanović nas je uveo u NATO

Govoreći o zaključcima Vijeća za provođenje mira /PIK/, Crnadak je rekao da u BiH ne postoji konsenzus o konačnom članstvu u NATO-u.

“Savjet ministara BiH i sadašnja struktura vlasti želi saradnju sa ovim savezom na postojećoj platformi, a konsenzusa o konačnom članstvu nema. To što je o ovom pitanju ranije uradio bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, zakomplikovalo je situaciju”, dodao je Crnadak.

On smatra da je realna priča o putu BiH ka EU. “Potrebno je riješiti mehanizam koodinacije i adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da bi bilo razmatrano pitanje dobijanja kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU”, kaže Crnadak.

On je za četvrtak, 16. juni, najavio da bi u Banjaluci trebalo da bude održana ministarska konferencija Centralnoevropske inicijative.
“To će biti dobra prilika da razgovaramo o regionalnoj saradnji, što je veoma značajno za BiH. Za sada je potvrđeno da će konferenciji prisustvovati ministri spoljnih poslova iz Austrije, Italije, Bugarske, Mađarske Srbije, Makedonije i Bjelorusije, a očekuju se potvrde iz Hrvatske, Ukrajine, Crne Gore i Poljske”, rekao je Crnadak.

Podsjetimo da je juče Upravni odbor Vijeća za primjenu mira podržao evropski, ali i NATO put BiH, ali se sa dijelom koji se odnosi na NATO nije složila Rusija, koja je o tom pitanju izdvojila svoje mišljenje. Ostale zemlje članice PIK-a smatraju da treba podržati NATO put BiH, jer su se na to još 2009. godine obavezali članovi Predsjedništva, jednoglasno sva tri člana, među kojima i Nebojša Radmanović.

“BiH je izrazila želju da postane punopravan član NATO-a i to su 2009. godine u pismu upućenom NATO-u jednoglasno potvrdili tadašnji članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović”, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko i dodao da je i u Zakonu o odbrani BiH jasno rečeno da je članstvo u NATO-u cilj BiH. “Ja sam svjestan da u nekim dijelovima BiH ima manje opredjeljenosti za NATO i da neki pričaju o referendumu, međutim pismo postoji, to nije nikakva tajna. To je bio jednoglasan zahtjev sva tri člana Predsjedništva BiH i to nije nikakva nametnuta odluka”, kazao je Incko.

No, šef OHR-a je napomenuo da “niko BiH neće nametati odluku da pristupi NATO-u, kao što neće nametati ni odluku da pristupi Evropskoj uniji. Trenutno se razgovara samo o ispunjavanju uslova iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u, a BiH je još daleko od članstva u NATO-u”.

Dokument o kome govore Crnadak i Incko ispred BiH potpisao je Nebojša Radmanović, u Briselu, 14. decembra 2006. godine, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je i formalno postala članica Evroatlantskog partnerskog vijeća i tako stekla sva prava i obaveze u skladu s potpisanim Okvirnim dokumentom i Opštim dokumentom Partnerstva.

Izvor: SB/Agencije

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.