October 19, 2018

Čuvari tradicije promovisali Lopare u Sloveniji

Čuvari tradicije promovisali Lopare u Sloveniji

Srpsko – kulturno prosvjetno društvo „Prosvjeta“ iz Lopara učestvovalo je na Međunarodnim folklornim festivalima u slovenačkim opštinama Šmarje pri Jelšah i Kozje.

Predsjednica „Prosvjete“ Radmila Mitrović rekla je da su na ovim folklornim smotrama učestvovali ansabli iz Portugala, Češka, Ukrajine, Hrvatske i domaćina Slovenije.

– Na najbolji mogući način promovisali smo naš majevički kraj, tradiciju, običaje i kulturu. Posebno nas raduje što je naš ansambl izmamio aplauze i na svim nastupima imao zapaženu ulogu – rekla je Mitrovićeva.

Ona se zahvalila domaćinima na dobroj organizaciji i gostoprimstvu i napomenula da se ovo loparsko kulturno društvo predstavilo koreografijama „Igre iz Šumadije“, „Igre iz okoline Niša“, „Šopska trojka“ i druge.

Foto Privatna arhiva

SPKD „Prosvjeta“ iz Lopara ima 130 članova od čega većinu čini podmladak do 18 godina. Podijeljen je u dva ansambla – prvi i dječiji, te sekcije za očuvanje narodne tradicije, dramska sekcija, sekcija gitara i pjevanje.

Organizatori su tradicionalne kulturne manifestacije „Majevičko posijelo“, učesnici u organizaciji „Dana dijaspore“ u Loparama. Učestvuju na smotrama folklora širom Evrope gdje promovišu tradiciju, kulturu i kulturne vrijednosti majevičkog kraja.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.