August 09, 2020

Čuveni Hard rok kafe stiže na mesto Ruskog cara

Čuveni Hard rok kafe stiže na mesto Ruskog cara

Jedan od najčuvenijih svetskih ugostiteljskih brendova, Hard rok kafe, uskoro će otvoriti lokal i u Beogradu, i to na mestu čuvene kafane Ruski car, piše Blic

Na adresi Obilićev venac 29 čak 122 godine nalazio se jedan od simbola prestonice, kafana koja je dobila ime u čast ruskog vladara Aleksandra II Nikolajeviča Romanova, da bi 2012. umesto nje bio otvoren italijanski restoran “Vapijano”.

Međutim, posle samo nekoliko sezona u kojima su se Beograđani u centru grada sladili pastama, i on se iselio.

Za više od 120 godina postojanja, Ruski car je bio svedok mnogih gradskih dešavanja, posećivali su ga lekari, advokati, političari, gradske face i svi koji su želeli da posmatraju šta se dešava na gradskoj štrafti.

Današnje zdanje sagrađeno je između 1922. i 1926. godine, kao spomenik kulture nalazi se pod zaštitom države, te su zabranjeni radovi na spoljašnjosti, ali i delu unutrašnjosti objekta.

U međuratnom periodu Ruski car imao je izgled otmenog beogradskog lokala. Posle Drugog svetskog rata pretvoren je u društvenu svojinu. Originalni enterijer uništen je u rekonstrukciji početkom šezdesetih godina 20. veka kada je u ovom prostoru otvoren prvi restoran sa samousluživanjem Zagreb. Do devedesetih godina Ugostiteljsko preduzeće Stari grad iznajmljivalo je prostor, da bi zatim novi vlasnik preuredio restoran i vratio mu stari naziv – Ruski car.

Budućnost je, međutim, Hard rok kafe, lanac koji trenutno poseduje skoro 200 filijala u više od 60 zemalja. Poznati su po autentičnom ambijentu kombinacije paba i restorana, gde posetioci mogu da kupe suvenire i rekvizite s poznatim logom, ali i da slušaju dobru muziku. Na prostorima bivše Jugoslavije prvi je svoj Hard rok kafe pre nešto više od godinu i po dana dobila Podgorica (Zagreb je imao do 2008. ali bez licence).

Prvi Hard rok kafe je otvoren 1971. u Londonu, kada su Amerikanci Ajzak Tigret i Piter Morton, u potrazi za dobrom pljeskavicom, otvorili sopstveni restoran. Vlasnik licence za Evropu je investiciona grupa iz Abu Dabija koja je specijalizovana za investicije u oblasti nekretnina.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.