April 03, 2020

Da li misteriozna Nefertiti leži u tajnoj komori?

Da li misteriozna Nefertiti leži u tajnoj komori?

Stručnjaci sa 90% sigurnosti tvrde da smo na pragu najvećeg arheološkog otkrića u 21. vijeku!Na temelju najnovijih istraživanja provedenih na grobnici slavnog kralja Tutankamona u Dolini kraljeva u Luxoru, naučnici smatraju kako je moguće da su na tragu posljednjeg počivališta kraljice Nefertiti.

Potraga za tajnim odajama započela je prošloga novembra, a već nakon nekoliko dana ministar antikviteta Mamdouh el-Dalmati objavio je kako su prikupili dovoljno dokaza da ih šalju na detaljno proučavanje u Japan. U međuvremenu izvršena su dodatna skeniranja i zavisno od potrebe napraviće se prolaz od 2,5 centimetara da se izvrši snimanje unutrašnjosti eventualne tajne odaje! Na odgovor u svakom slučaju se neće čekati dugo i javnost će najkasnije do 15.04.2016 godine biti obavještena o rezultatima istraživanja!

Britanski egiptolog Nicholas Reeves smatra kako je Tutankamon, koji je umro iznenada u 19. godini života, brzinski smješten u glavnu grobnicu koja je prvobitno bila namijenjena za Nefertiti.

Ona je najvjerovatnije umrla tokom 14. vijeka prije Hrista i nakon toga joj se gubi svaki trag, a pretpostavlja se da je upravo Nefertiti bila Tutankamonova pomajka

Kraljica Nefertiti je inače bila prva žena Akhenatena, kralja koji je neuspješno pokušao Egipat preobratiti na monoteizam. Po njegovoj smrti Egiptom su kroz vrlo napeto razdoblje nastavili vladati ona, njegov sin Tut i Akhenatenova obitelj, a s vlasti ih je srušio general Horemheb.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.