Februar 06, 2019

Dah Rusije u Banjaluci

Dah Rusije u Banjaluci

Republika Srpska dobija Srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar, a početak radova je 21. septembra. Na osveštavanju temelja Sergej Lavrov. Rok za izgradnju hrama je 18 meseci

TEMELj Srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci, koji se gradi u čast porodici Romanov, biće svečano osveštan 21. septembra, uz prisustvo ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

U hramu će biti tri oltara: u ime Preobraženja Gospodnjeg, Carskih mučenika i Svetog Simeona i Save, rodonačelnika dinastije Nemanjića. U sklopu ovog velikog projekta biće sagrađani i duhovno-kulturni centar za razne kulturne manifestacije. Hram će se prostirati na 6.500 metara kvadratnih. Rok za izgradnju hrama je 18 meseci, a za lokaciju je odabrana “Aleja centar”, u samom srcu grada na Vrbasu.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, kaže, za “Novosti”, da je ponosan što je započela realizacija izgradnje rusko-srpskog duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci.

– Još ranije, dok sam se sretao sa Sergejem Lavrovom u Moskvi, pričali smo o ideji izgradnje rusko-srpskog centra u Banjaluci. Evo, sad smo započeli realizaciju. Zahvalan sam ljudima koji su donirali zemljište u centru Banjaluke za izgradnju hrama i kulturnog centra. Ovo zemljište je besplatno dato Eparhiji banjalučkoj. Zatim je vladika banjalučki Jefrem, inače veoma poznat po preciznosti, preduzeo niz mera, kako bi došlo do realizacije projekta – kaže Dodik.

On kaže da rusko-srpski centar neće imati samo verski objekat, nego i druge sadržaje za kulturne manifestacije, i dodaje da je ponosan što će Banjaluka i Srpska dobiti ovaj centar.

Hram će biti kopija onog posvećenog čudima Svetog arhangela Mihaila, koji se nekada nalazio u Kremlju, srcu carske Rusije, a Državni moskovski arhitektonski institut uradio je kompletnu projektnu dokumentaciju.

– Hram će biti impozantan i izgrađen u simboličkom ruskom arhitektonskom stilu, sa pet kupola i posebnim zvonikom – objasnio je nedavno starešina Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Banjaluci jerej Miladin Mitrović, koji, kako saznajemo, trenutno boravi u Rusiji, zbog poslednjih priprema oko svečanosti.

Osnovu projekta petokupolne crkve sa zvonikom u vidu šatora činiće jedan od starih ruskih hramova.

Radovi na izgradnji celog kompleksa u “Aleji centar” uveliko traju i u toku je izgradnja temelja hrama.

PODRŠKA PUTINA

KADA se govori o celom projektu, s njem je upoznat lično i predsednik Rusije Vladimir Putin, a aktivno je podržan i od grada Banjaluke, vlasti Republike Srpske, Eparhije banjalučke, naroda, ali i Moskovske patrijaršije, Ruske Federacije i ljudi koji su zainteresovani za njegovu realizaciju.

/novosti/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.