October 19, 2018

DANAS ЈE SVETI PANTELEЈMON

DANAS ЈE SVETI PANTELEЈMON

Danas se praznuje Sveti Pantelejmon, zaštitnik Grada Bijeljina ,zaštitnik zdravstvenih radnika i esnafska slava farmaceuta.

Ovaj svetitelj rođen je u Nikomidiji od majke hrišćanke i oca neznabošca. Sasvim mlad postao je ljekar, a sveštenik Ermolaj krstio ga je i naučio vjeri Hristovoj.

Pantelejmon – što znači svemilostivi, čudotvorno je imenom Hristovim izliječio jednoga slijepca koga su drugi ljekari uzalud pokušavali da izliječe, i tada ga oni, iz zavisti, prijave kao hrišćanina.

Svetitelj je izašao pred sud cara Maksimijana, gdje je izliječio jednog “uzetog” čovjeka od dugotrajne bolesti i ovo čudo mnoge neznabošce privuče hrišćanstvu.

Svetog Pantelejmona su osudili 304 godine poslije Hrista, a on je sve muke podnosio mirno i trpeljivo uz pomoć Gospoda kome se usrdno molio.

Osuđen je zajedno sa svešetnikom Ermolajem na posječenje mačem. Postradao je veoma mlad, 9. avgusta 304. godine, pod nekom maslinom koja se potom cijela okitila plodovima.

Njegove mošti su postale celebne, a ime Svetog Pantelejmona priziva se pri vodoosvećenju i osvćenju ulja zajedno sa Svetim Ermolajem i ostalim besrebrenicima i čudotvorcima.

Najljepši hram posvećen ovom svetitelju nalazi se na Svetoj Gori,ruski manastir Svetog Pantelejmona.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.