October 18, 2018

Danas je Sveti arhiđakon Stefan

Danas je Sveti arhiđakon Stefan

Pravoslavni vjernici obilježavaju danas treći dan Božića – Stefandan, posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu koji je prvi postradao za Hristovu vjeru polovinom Prvog vijeka nove ere.

Apostoli su, radi bolje organizacije rada među hrišćanskim zajednicama, imenovali sedmoricu đakona /pomoćnika/ i za najstarijeg među njima /arhiđakona/ odredili su Stefana.

Stefan je bio vrlo revnosan u ispunjavanju svojih dužnosti, kao i u propovijedanju Hristove nauke, zbog čega je od protivnika nove, hrišćanske, vjere bio optužen za jeres i izveden pred jevrejske prvosveštenike na sud.

Tokom suđenja mladi arhiđakon Stefan branio je dogmu da je Isus Hristos sin Božiji i Mesija, zbog čega je optužen na smrt kamenovanjem.

Pred sam čas smrti Stefan je kleknuo, zamolivši Boga da onima koji su ga kamenovali to ne uzme za grijeh.

Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana Republika Srpska i brojne srpske porodice praznuju kao krsnu slavu.

Srbi ovog sveca nazivaju Stefanom Vjetrovitim, plaše ga se i poštuju da im vjetar ne bi oduvao sijeno i slamu, a donio razne bolesti. Zato se vjeruje da se na današnji dan treba čuvati vjetra. Primorci današnji praznik smatraju mornarskom slavom, jer im Stefan Vjetroviti daje vetar za njihova jedra.

Zato se danas čuvajte vjetra, a izbjegavajte kućne poslove jer je ovaj dan u kalendaru obilježen crvenim slovom.

(ATV)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.