April 06, 2020

Danas je Svetski dan bez grudnjaka

Danas je Svetski dan bez grudnjaka

Prema statistikama, prosečna žena poseduje oko devet različitih grudnjaka. Međutim, iako koristan, taj izum je za neke žene, čini se, ipak suvišan.

Upravo iz tog razloga, grupa žena odlučila je da obeleži jedan dan u godini tokom kog ženske grudi neće biti sputane i tako je nastao Svetski dan bez grudnjaka.

Svakog 13. oktobra, na Praznik slobodnih grudi veliki broj žena ne nosi grudnjake kako bi podigle svesnost o raku dojke i skrenule pažnju na značaj prevencije.

Osim plemenitog cilja većina žena praktikuje ovaj običaj zbog udobnosti, jer mnogim ženama prija da ne nose grudnjak.

Sa druge strane, ima i onih koji smatraju ovaj običaj veoma uvredljivim. Iako je medicina uznapredovala, a danas postoje različiti tretmani za lečenje tumora dojki, ni danas nije ustanovljena šta je tačan uzrok ove bolesti. Ujedno, ona i dalje odnosi veliki broj života.

Najvažnije oružje u borbi protiv raka dojki je redovna kontrola.

Oko 20 odsto obolelih pacijenata rak je otkrilo na ovaj način, tako da je veoma bitno da prekontrolišete svoje grudi jednom mesečno kako biste se upoznali sa građom svojih grudi i lakše uočili nepravilnosti ako se jave.

Najbolje je to učiniti nekoliko dana nakon završetka ciklusa, jer je tada najmanje verovatno da će grudi biti otečene. Ako ste u menopauzi, odaberite neki dan koji ćete lako upamtiti, na primer prvi dan u mesecu. Obratite pažnju na kvrge ili nabore na koži i promene na bradavicama poput uleganja, osipa ili iscetka.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.