Darko Rundek: “Ne poistovećujem se sa Haustorom”

Darko Rundek: “Ne poistovećujem se sa Haustorom”

Kada se neko usudi da u sedam dana svira pet koncerata zaredom, da svaki od tih pet puta izvodi različit repertoar i da za tu priliku angažuje pet različitih postava muzičara, takav ambiciozni poduhvat svakako je vredan pažnje.

U današnje vreme, na ovim, postjugoslovenskim, prostorima, broj onih koji su sposobni takvo nešto da izvedu nije baš preterano veliki. 

Jedan od onih koji svakako zavređuju mesto u tom odabranom društvu je proslavljeni zagrebački kantautor Darko Rundek, koji ovoga puta u Beograd dolazi da publici predstavi gotovo čitav svoj dosadašnji stvaralački opus. 

Jedinstvena muzička manifestacija “Dani Darka Rundeka”, u organizaciji promoterske kuće Long Play, koja će od 1. do 7. marta u Domu omladine Beograda okupiti brojne ljubitelje Rundekove autorske eklektike, povod je za kraći razgovor sa slavnim muzičarem. 

Poslednji put ste u Beogradu nastupali u maju prošle godine na veličanstvenom koncertu “Hajde sanjaj me, sanjaj”, održanom na 60. rođendan Vlade Divljana u prepunoj sali Sava centra. Taj povod je okupio brojne aktere jugoslovenske novotalasne scene iz osamdesetih. Kakve utiske nosite sa tog konceta? 

“Bilo je je vrlo dojmljivo, srdačno i drugarski!”

Foto: B92

Ove godine se navršava 40 godina od osnivanja Haustora, jednog od najboljih novotalasnih bendova sa ovog podneblja. Vašim fanovima dobro je poznat i vaš “posthaustorovski” opus. Ipak, za najveći broj ljudi, između Rundeka i Haustora uvek stoji znak jednakosti. Koliko je za vas Haustor značio lično, a koliko profesionalno? 

“Teško odvajam lično od profesionalnog. Bio je to jedan poduhvat u kojem smo se otkrivali i kalili, ali Haustor je bio jedan od mojih projekata, koji su se odvijali paralelno i posle njega. Zato se sa njim ne poistovećujem i drago mi je da ću uskoro u Beogradu moći predstaviti neke od njih.” 

Da li na isti način tretirate “haustorovske” i “posthaustorovske” pesme na koncertima? 

“Da. Jer i od ‘haustorovskih’ izvodim, kao i dosad, samo one čiji sam autor.”

Foto: B92

Tokom “Dana Darka Rundeka u Beogradu” sviraćete pesme Haustora, ali će se, među muzikom koju će publika moći da čuje, između ostalog, naći i međumurske narodne pesme. Kako autor Rundek i izvođač Rundek uspevaju da pomire toliki spektar različitih stilova? Gde su njegove granice? 

“Nijedan koncert nije posvećen pesmama Haustora. Prvi, sa Ekipom, predstavlja najveće hitove koje sam napisao, singlove, nazovimo ih tako, od kojih je deo i iz perioda Haustora.” 

“Drugi dan takođe sviramo više pesama Haustora i to one ‘zaboravljene’, odnosno ređe izvođene kao ‘TV-man’, ‘Ja želim’ i ‘Tajni grad’… zajedno sa novim pesmama Ekipe.” 

“To su sve stilovi koji se prožimaju, ako ih se uopšte može nazvati stilovima. Stilovi, odnosno žanrovi kao jazz, rock, klasika, itd, su me uvek odbijali, jer ukalupljuju muziku. Ovo su više različiti izrazi srodnog senzibiliteta koji delim sa saradnicima koji dolaze sa mnom u Beograd.” 

Jeste li do sada imali prilike da nastupate na ovakav način, odnosno da vas na pet koncerta, u sedam dana, prate čak četiri različita benda, dok izvodite muziku pet različitih žanrova? 

“Nisam imao slične prilike. Zato su ovi Dani za sve nas veliki izazov!”

/b92/


About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.