October 20, 2018

Demobilisani borci Armije BiH pozivaju SRPSKE BORCE da se pridruže u protestima

Demobilisani borci Armije BiH pozivaju SRPSKE BORCE da se pridruže u protestima

Demobilisani borci u Federaciji BiH danas neće nastaviti sa protestima i blokadama saobraćajnica u ovom entitetu. Danas održavaju sastanke kako bi se koordinisali i uvezali sa drugim opštinama. Potvrdio je ovo za Buku Fadil Duranović, jedan od boraca koji je od posljednjeg dana februara na petlji Šićki Brod.

Kaže nam da masovni protesti i blokade tek slijede.

„Od protesta ne odustajem, oni su tek počeli. Ovo je izborna godina i mi moramo rješavati neka pitanja i ozvaničiti ih u federalnom, a ako treba i državnom parlamentu“, istakao je naš sagovornik, dodajući da su na društvenim mrežama dobili podršku i od nekih bivših boraca iz RS.

Ovom prilikom bih pozvao sve bivše borce iz RS da nam se pridruže jer znam da su i oni u istim problemima. Pozvao bih ih da sjednemo, da dogovorimo koordinaciju, da se ujedinimo, da ovo bude zajednička borba za prava svih bivših boraca RS, Armije BiH i HVO“, istakao je Duranović.

Podršku su već dobili od građana. To se posebno pokazalo na Šićkoj petlji, gdje su im masovno donosili hranu i drva za ogrijev, a u Tuzli su se juče  sponatno okupili  i nakratko blokirali ulice.

Političari, sa druge strane, pokazuju da ih ne zanima glas naroda i bilo kakva promjena situacije. Kako drugačije prokomentarisati, kaže Duranović, slanje specijalnih jedinica federalnog MUP-a iz Sarajeva nakon što je kantonalni MUP odbio da „rastjera“ borce.

„ Mislim da bi se i sam Hitler postidio ove fašističke vlasti. Ja druge riječi za njih nemam, jer to nije bilo nekoliko policajaca, to je bio bataljon policajaca obučenih da razbiju grupu od 3 do 4 hiljade ljudi. Oni su došlo na nas 50 promrzlih i iscrpljenih boraca u 6 sati ujutro. Bilo je brutalno i nije to bio minimum sile kako su kasnije tvrdili. Jer ako nekoga udariš palicom ili šamaraš dok je vezan, lišen slobode, kakva je to onda priča o minimumu sile“, priča za naš portal Duranović.

Podsjetimo protest nezadovoljnih bivših boraca Armije BiH i HVO je počeo posljednjeg dana februara, a njihovi zahtjevi su jedinstven javni borački registar, borački dodatak, te prestanak finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja u FBiH.

Prema riječima našeg sagovornika, godišnje se iz federalnog budžeta za bivše borce izdvaja 570 miliona maraka. Međutim, ti novci završavaju u rukama boraca koji nisu ni vidjeli borbu –  to su postali zahvaljujući aktuelnoj političkoj garnituri. Stoga traže da im se odgovori ko je, kako i kada na budžet Federacije BiH ubacio preko 340.000 lažnih boraca, čime je izvršena sistematska pljačka Federacije BiH.

 „Ja i moji drugovi, nas 90 posto, nikada nismo dobili ni jednu marku, političari to daju „svojim“ „Bošnjacima“ i „Hrvatima“. I nisu problem novci, kako kaže premijer Novalić, da je samo do novca, oni bi nam ga već sutra dali. Njima je problem jedinstveni javni registar boraca, jer niko neće da prizna da su na budžet ubacili 340.000 lažnih boraca. Oni to neće priznati i neće se odreći tih ljudi, ali isto tako ni mi nećemo odustati“, zaključuje Duranović.

Koliko je sitacija apsurdna, kaže na kraju razgovora, pokazuje i činjenica da se iz budžeta FBiH finansira 1603 boračka udruženja, kao i da je predsjednik jednog boračkog udruženja rođen 1993. godine.

/BUKA/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.