Deveta Smotra arheološkog filma

Deveta Smotra arheološkog filma

U saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu, Muzej Semberije od 13. februara do 6. marta deveti put organizuje Smotru arheološkog filma.
Ove godine bijeljinski ljubitelji arheologije i istorije će imati priliku da pogledaju dva filma iz Njemačke, pet iz Srbije i tri iz Italije.Prema ocjeni stručnjaka iz Muzeja Semberije, izabrani filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, kao i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima nego i svima onima koje privlače stare civilizacije, da se upoznaju sa značajnim i dragocjenim arheološkim nalazima. To su uglavnom novosti i reportaže, ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića i izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda.


Filmovi će biti prikazivani srijedom od 18:00 časova u prostorijama Muzeja Semberije, a ulaz je slobodan.
Za prvu srijedu, 13. februara, na repertoaru je njemački film „Senzacionalno otkriće u Brazilu. Prvi Amerikanci“ (Sensationsfund in Brasilien. Die ersten Amerikaner) u 18:00 časova koji će publiku odvesti u sjeveroistočni dio Brazila i upoznati je sa ostacima materijalne kulture i umjetnosti ljudi koji su živjeli na ovom području prije više desetina hiljada godina. Njemački je i drugi film koji će biti prikazan prvog dana Smotre – „Lav-čovjek“ (Die Restaurierung des Löwenmenschen). U toku 2012. godine u Eslingenu u Njemačkoj okupila se grupa stručnjaka da napišu završno poglavlje arheološke priče započete 1937. godine – restauraciju Lav–čovjeka, odnosno, figurine od slonovače nastale tokom poslednjeg ledenog doba, a pronađene u pećini Štadel Holenštajn. Ostaci materijalne kulture prvog modernog čovjeka – kromanjonca, među kojima je i ova figurina, od 2017. godine su na UNESKO-voj listi svjetske kulturne baštine.

Naredne srijede, 20. februara, biće emitovana dva italijanska filma.
Prvi je „Novi osvrt na Nazaret: arheologija i tradicija“ (Rivisitare Nazareth: Archeologia e tradizione nel villaggio abitato da Gesù) – o istraživanju arheologa iz Engleske, Izraela i drugih krajeva svijeta u drevnom Nazaretu i njegovoj široj okolini. Ovaj film nudi odgovore ouslovima života naroda koji je naseljavao Nazaret u antičko doba i preobražaju jednog malog sela u centar hrišćanskog hodočašća.

Film „Lica Etruraca – kanopske vaze iz Tolea“ (Facce di Etrusco – I Vasi Canopi di Tolle). Putovanje kroz vrijeme vodi gledaoce na arheološka iskopavanja nekropole Tole na teritoriji Toskane. Upravo na ovom lokalitetu pronađene su kanopske posude za koje se veruju da pripadajuetrurskoj kulturi.

Trećeg dana Smotre, 27. februara, biće emitovana tri filma iz Srbije. Film „Na tragu carske palate – Projekat Glac“ prati srpsko-australijski tim stručnjaka i studenata tokom prve kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac kod Sremske Mitrovice. Na prostoru današnje Srbije rođeno je sedamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani. Da li Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće predstojeće dugogodišnje australijsko-srpsko istraživanje.

Priču o izgubljenom i davno zaboravljenom gradu ispod Kosmaja starom preko 2000 godina donosi film „U potrazi za antičkim El Doradom“. Grad se zvao Demesum, razvio se oko antičkih rudnika olova i srebra, a ovdje je rimski imperator Dioklecijan održao sabor o rudarstvu.

Film „Arheološki lokalitet ‘Anine’ – Vila Rustika“ prati najnovija arheološka istraživanja na lokalitetu „Anine“ u selu Ćelije kod Lajkovca gdje je pronađeno kompleksno poljoprivredno imanje i zanatski centar iz kasnoantičkog perioda.

U srijedu 6. marta biće emitovana dva filma iz Srbije i jedan iz Italijanski. „Petrus, srednjovekovni grad“ priča o srednjovjekovnoj tvrđavi Petrus kod Paraćina koja krije slojeve iz brojnih perioda civilizacije. Vladar tvrđave, kao i cijele Petruške oblasti, bio je župan Vukoslav kome je car Dušan dodijelio ovu oblast na upravu sredinom 14. vijeka. Na ovom mjestu se nalazilo i praistorijsko naselje iz perioda starijeg gvozdenog doba, a u VI vijeku tu je postojalo ranovizantijsko utvrđenje, podignuto u doba cara Justinijana.

I „Igra prestola, srpski viteški kod“ govori o Srbiji u vremenu cara Dušana Silnog, kada su obale Srbije zapljuskivala tri mora, a ona bila ogromno carstvo. Zvuči kao početak bajke, ali biće ovo prava srpska „igra prestola“ u najsjajnijem periodu srpske države u istoriji, kada se protezala od Dunava do Korintskog zaliva, od Jadranskog do Egejskog i Jonskog mora. Junak ove epizode je prvi srpski car – Dušan Silni, jedini srednjovekovni vladar i jedini Nemanjić, sahranjen u Beogradu.
Ovogodišnju smotru zatvara italijanski film „Trajan“ (Traianus), o prvom rimskom caru kojega je usvojio prethodni car s kojim nije bio ni u kakvom srodstvu, bilo rođenjem ili bračnim vezama. Takođe je bio drugi u nizu petorice dobrih careva koji su nasleđivali jedan drugoga putem usinovljenja i tokom većeg dijela 2. vijeka obezbijedili carstvu unutrašnju harmoniju i dobru vladu. Osim toga, Trajan je kao Hispanac bio prvi car rođen u nekoj provinciji. Uz sve veći broj provincijalaca u senatu, uzdizanje jednog od njih na carski presto bilo je praktično neminovno.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.