Februar 20, 2020

Digitalna nesanica: Bolest modernog doba ili loša navika? /VIDEO/

Digitalna nesanica: Bolest modernog doba ili loša navika? /VIDEO/

Da li preterana upotreba računara i telefona ima posledice na miran san? “Sam telefon ne remeti san, ali ga skraćuje jer ste vi tako odlučili”, kaže doktor Slavko Janković, a evo šta misli psihoterapeut.

“Upotrebom digitalnih rekvizita mi se razdremljujemo i postajemo razdražljivi. Jarke boje i stimulansi pobuđuju beta talase koji nam trebaju danju za aktivnosti, a ne pred spavanje”, rekla je psihoterapeut Leonora Pavlica.

Na pitanje u čemu je razlika između čitanja knjige i gledanja u telefon pred spavanje, Pavlica je rekla da ne postoji zavisnost od knjige, a da od telefona postoji.

“Možemo da stvorimo neku vrstu zavisnosti od internet sadržaja. Ukoliko trošimo na tu aktivnost toliko vremena da nam remeti kvalitet sna pa samim tim i kvalitet dana, gubimo fokus onda smo već u problemu i prognoza je kao i za bilo koju drugu vrstu nesanice, ali ne i zavisnosti. Nije to toliko ozbiljna zavisnost jer postoje rasprostranjene tehnike od meditacije od razgovora sa psihoterapeutom za oporavak”.

Psihoterapeut tvrdi da meditacijom može jednostavno da se reši taj problem.

“Zavosnost postaje kad čovek iz lične potrebe proverava trivijalne sadržaje, a ne ukoliko je poslovno pri telefonu ir ačunaru. Treba odrediti granicu kad je za potrebe posla nešto urađeno ili smo preokupirani tom radnjom iz ličnih razloga”, rekla je Pavlica.

Statistika kaže da 40 odsto ljudi koji pate od poremećaja sna koristi gadžete pred spavanje i da se poremećaj od digitalne nesanice javlja izmedju 20 i 40 godine.

Više o svemu saznajte u snimku iz emisije “150 minuta” Prve televizije.

/b92/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.