Januar 21, 2020

Dijaspora iz BiH u Austriji zaposlenija od domaćeg stanovništva

Dijaspora iz BiH u Austriji zaposlenija od domaćeg stanovništva

U 50 zemalja sveta živi 1.671.177 rođenih u BiH, od kojih je 57 odsto u zemljama EU, a računajući njihove potomke, procenjuje se da taj broj dostiže čak dva miliona.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, većina iseljenika iz BiH dobro se integrisala u nove države, te je više od pola miliona njih dobilo novo državljanstvo, ne računajući Srbiju i Hrvatsku.

Snalažljivost im je jača strana gde god da se pojave, pa, primera radi, u Austriji imaju natprosečnu stopu zaposlenosti – muškarci 85,1 odsto, a žene 73,5 procenata, što je najviše u poređenju sa celokupnlm aktivnim stanovništvom Austrije.

Prosečni prihodi po jednom domaćinstvu iz BiH u zapadnim zemljama iznose 3.400 evra, odnosno 6.663 marke, a rade uglavnom u sektorima građevine, usluga, turizma i u proizvodnji.

Dijaspora uštedi četiri milijarde

Ne samo da imaju dovoljno za život, već neka istraživanja pokazuju da dijaspora BiH godišnje uštedi više od četiri milijarde evra.

U Norveškoj imaju veće prihode od bilo koje druge iseljeničke zajednice u toj zemlji.

Istina, ne zarađuju više od domicilnog stanovništva, ali zato mogu da se pohvale da više od Norvežana pohađaju fakultete – 38 procenata, za sedam odsto više nego domaćini.

Deo tog novca svakako završi i u BiH. Prema podacima Centralne banke, novčane doznake iz inostranstva godišnje su od dve do 2,5 milijardi KM, što predstavlja stabilan prihod u zemlji.

Istovremeno, investicije iseljenika u BiH se ne računaju odvojeno, ali se procenjuje da ih je šest odsto uložilo novac u sredinu iz koje su otišli, dok ih četvrtina ima nameru to da uradi.

Kao pozitivan primer se ističe federalna opština Sanski Most u kojoj je 80 odsto investitora iz dijaspore.

Iz jednog od istraživanja iz 2014. u kome je ispitano deset investitora povratnika u FBiH i 13 u RS, jasnije se vide prepreke za značajniji priliv novca iz inostranstva.

Privatnici su se tada žalili na institucionalne i administrativne barijere, ne samo prema njima, već za sve koji žele da ulažu u BiH.

Od Srbije do Venecuele

Najviše građana BiH odselilo se u Hrvatsku – 409.357 i u Srbiju – 335.992. Više od 159.000 bivših državljana BiH otišlo je u Nemačku, više od 132.000 u SAD, dok ih je u Kanadi 39.500, u Italiji 27.700, Francuksoj 13.900, Holandiji 25.400. Do Dominikanske Republike stiglo je pet iseljenika iz BiH, dva do Estonije, četiri su u Letoniji, 24 u Venecueli. Najveće iseljavanje bilo je tokom rata kada je oko milion građana otišlo iz BiH.

 Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.