Februar 06, 2019

Dijaspora otvara radna mjesta u Loparama

Dijaspora otvara radna mjesta u Loparama

Ekonomsko osnaživanje Srpske i investiranje u njen privredni razvoj – su obaveza, ali i zadovoljstvo, poručili su privrednici iz dijaspore, koji su u Loparama razgovarali sa predstavnicima kulturnog, sportskog i javnog života.

Srpska je veliko dostignuće srpskog naroda i garant njegove slobode, ocijenili su predstavnici majevičke dijaspore koji su, osim ulaganja u oživljavanje privrednog ambijenta, obezbijedili i brojne donacije za podizanje kvaliteta života u ovoj lokalnoj sredini.

Prema posljednjem popisu, u Loparama živi oko 16.500 stanovnika. Na ovom području je više od 300 korisnika socijalne pomoći, a oko 2.000 lica je nezaposleno. Iako se uz pomoć nadležnih republičkih institucija radi na oživljavanju i poboljšanju privrednog ambijenta, Loparani su suočeni sa brojnim problemima.

Budući da ova opština, čiji je godišnji budžet manji od pet miliona maraka, spada u red nerazvijenih sredina Srpske, svaka pomoć stanovnicima je dobrodošla. Dijaspora ne zaboravlja zavičaj, kaže predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović.

-Značajna sredstva ulažemo u otvaranje pogona, zapošljavanje. Ja sam u protekle dvije decenije u zavičaj uložio više od pet miliona evra. Nije nam cilj da pomažemo rodbinu novčano, nego da im omogućimo da privređuju i žive dostojanstveno od svog rada. Organizujemo sajmove privrede u Cirihu, Minhenu i drugim velikim centrima dijaspore. Osim privrednog povezivanja, nastojimo uspostaviti i kulturne, sportske i druge veze sa maticom – naglašava Stevanović.

Pomoć dijaspore dragocijena je majevičkim privrednicima. Destilerija “Epoha” proizvodi rakiju. Direktor Bojan Džuvelović kaže da su majevičko voće, prije svega šljiva, a i rakija nadaleko poznati. Osvajaju  nova tržišta i uvode  nove tehnologije.Pomoć dijaspore ne izostaje ni u drugim projektima.

Direktorica Dječijeg vrtića Lopare Danijela Cvijanović podsjeća da je, zahvaljujući donaciji dijaspore od 30.000 KM, promijenjen krov na zgradi koja je izgrađena prije 40 godina.

–Kapacitet zabavišta je 90 djece, a sada imamo 60 polaznika. Nastojimo da obezbijedimo što bolje uslove  boravka našim mališanima – naglasila je Cvijanović.

Pred Opštinom Lopare u ovoj godini su novi razvojni projekti i očekujemo da se nastavi trend privrednog razvoja započet u prethodnih nekoliko godina, rekao je načelnik ove opštine, Rado Savić.

-Srpsku je potrebno ekonomski ojačati i demografski učiniti stabilnom, da bi mogla da se kreće zacrtanim putem- kaže prvi čovjek Lopara.

Procjenjuje se da u Cirihu, Lucernu, Bazelu, ali gotovo i svim ostalim područjima Švajcarske živi oko 3.000 Srba, koji su se u proteklim decenijama u potrazi za boljim životom raselili sa Majevice. Podaci govore i da još oko 2.000 Loparčana živi i radi u Njemačkoj, Austriji, Italiji pa čak i Americi i Kanadi.

Dijaspora pomaže zavičaj na razne načine, obnavlja kuće, škole, crkve, infrastrukturu, obezbjeđuje pomoć socijalno-ugroženima, u hrani, odjeći, obući, stočnom fondu, sjemenskim materijalima.

Penzioneri kao preduzetnici

Dijaspora je glavni oslonac za opstanak nerazvijene opštine Lopare. U vrijeme  praznika svi pohrle u Lopare da obiđu porodicu, rodbinu i   prijatelje, a većina se nakon penzionisanja vraća u rodni kraj, otvaraju mini proizvodne pogone i  domove za smještaj starih lica, obezbjeđujući nova radna mjesta i bolje uslove za život.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.