Djevojke iz BiH podvodili u Njemačkoj i “zaradili” 350.000 evra

Djevojke iz BiH podvodili u Njemačkoj i “zaradili” 350.000 evra

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe u predmetnu kodnog naziva “TWINS 1”, a koje se terete da su, između ostalog, organizovali prostituciju na osnovu koje su stekli veliku nezakonitu imovinsku korist.

Tužilac  iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredi kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Alije Karahasanovića (1980.), rođenog u SR Njemačkoj, državljanina BiH, Attile Aksoya (1978.), rođenog u SR Njemačkoj, državljanina Turske i Jasmine Hodžić (1991.), rođene u Tuzli i državljanke BiH.

Optuženi se terete da su, tokom 2015.,2016., i 2017. godine, stupali u kontakt sa djevojkama u BiH i Hrvatskoj , mlađe životne dobi, koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac kao i organizovali pružanje istih na području Austrije i Njemačke.

U optužnici se navodi da su optuženi izrađivali profile djevojaka na internet stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijanim klijentima na njemačkom jeziku, te dogovarali datume, vrijeme i mjesto pružanja seksualnih usluga.

Žrtve u ovom kaznenom djelu bile su u teškom položaju s obzirom da se radilo o osobama mlađe životne dobi, koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području a njihove usluge su oglašavane na internet stranicama koje u izvornom prijevodu glase „kupi me“.

Optuženi su od žrtava uzimali značajan iznos dobijenog novca, te je istragom utvrđeno da je počinjenjem kaznenih djela u dužem vremenskom periodu, ostvarena nezakonita imovinska korist u iznosu većem od 350.000 evra, od čega su značajan iznos uzimali optuženi.

Optuženi se terete i da su novac dobijen počinjenjem kaznenih djela, koristili za kupovinu skupocjenih automobila te koristili za lične potrebe.

Optuženi se terete za kaznena djela međunarodnog navođenja na prostituciju, pranje novca i posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Ova optužnica jedan je segment aktivnosti u okviru akcija “TWINS” i “PISMO”, a rad na predmetima se nastavlja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(Klix.ba)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.