October 18, 2018

Dojče Vele u BIJELJINI “U ozbiljnom poslu nema mjesta za etničke podjele”

Dojče Vele u BIJELJINI “U ozbiljnom poslu nema mjesta za etničke podjele”

Tvrtka Rentex u Tuzli i Bijeljini proizvodi radnu i zaštitnu odjeću po europskim standardima i izvozi isključivo u EU. Koji je recept ove uspješne obiteljske tvrtke?

Ne zanimaju ih ni entitetske zavrzlame niti etničke podjele u Bosni i Hercegovini. Stvorili su obiteljsko poduzeće “Rentex com d.o.o.” da bi imali od čega živjeti, a tokom dvadesetak godina stasali su u respektabilnu firmu koja svoju zaštitnu i radnu odjeću izvozi u zemlje Europske unije. Članovi obitelji Hamzić, otac i dva sina sa svojim obiteljima, žive u Bijeljini, Tuzli i Beču i razumiju samo jezik proizvodnje i kvalitete po europskim principima.

Morali smo od nečega živjeti

Začetnik “Rentexa” je Rejfo Hamzić, koji je prije rata radio kao modelar u bijeljinskoj tvornici konfekcije “Kurjak”. Rat je njegovu obitelj otjerao u Tuzlu gdje je 1. siječnja 1996. pokrenuo obiteljsku firmu da bi se, kako kaže, moglo od nečega živjeti. O ratnim tegobama rijetko govori, a prvi posao pokrenuo je u iznajmljenom prostoru, s nekoliko članova šire obitelji. Danas je u mirovini, ali svakodnevno nadgleda proizvodnju i pomaže kada i gdje treba.

Rejfo Hamzić je i dalje aktivan, mada je u miroviniRejfo Hamzić je i dalje aktivan, mada je u mirovini

“Registrirali smo firmu odmah poslije rata i počeli posao u teškim uvjetima, u barakama, ali smo i tada sve radili legalno i po zakonu. Bilo nas je četvoro, ali smo broj radnika povećavali iz dana u dan. Od prvobitnih starih strojeva postepeno smo nabavljali suvremenije strojeve i opremu. U teškim uvjetima smo radili petnaest godina, a sada, tijekom proteklih pet godina, imamo suvremenu firmu na 1.300 četvornih metara radnog prostora i ukupno 85 radnika, 70 u Tuzli i 15 u Bijeljini. Bez posla ne mogu i dok me zdravlje služi tu sam da pomognem sinovima i ostalim radnicima,” priča Rejfo Hamzić.

Multietnička struktura zaposlenih

Nedreta, Selima, Radmila, Ezrema, Klaudija, Samira, Aleksandra, Mirzana, Svetlana, Indira, Jelica, Goran, Aleksandar, samo se neka od imena radnica i radnika koji rade u ovoj tvrtki. Edin Hamzić, Rejfin mlađi sin i direktor, kaže da se tog načela drže kako u matičnoj tvornici u Tuzli, tako i u poslovnici u Bijeljini. Ističe da u svakom ozbiljnom poslu nema mjesta za etničke podjele. Misli da svako poduzeće treba biti velika obitelj ljudi koji se razumiju i zajednički zarađuju za život. Njegova supruga Edita aktivna je u administrativnom i knjigovodstvenom dijelu tvrtke.

Rentex – Industrie Bekleidung aus Bosnien und Herzegowina (DW/E. Musli)Edin Hamzić: “Svi radnici uredno su prijavljeni i primaju redovito plaću”

“Na posao primamo iskusne, ali i radnike koji su završili zanat, a nemaju velikog iskustva. Naravno, u obzir dolaze i oni koji žele raditi ovaj posao, ali im je potrebna prekvalifikacija. Vrata su svima otvorena. Većinu kadrova mi smo obučili i osposobili da rade brzo i kvalitetno na suvremenim strojevima i po europskim standardima. Tu nemamo dilemu, kao što nemamo problem ni sa zakonskim odredbama. Svi naši radnici su uredno prijavljeni, plaće i doprinosi se redovno isplaćuju iako smo bili opterećeni i kreditnim zaduženjem,” ističe Edin Hamzić.

Predstavništvo u Austriji

Edinov stariji brat Mehmed s obitelji živi u Beču. Za rad i razvoj tvrtke “Rentex” presudna je Mehmedova sposobnost za pronalaženje novih tržišta i poslovnih partnera, ali usvajanja i prijenosa nove tehnologije, potrebne za razvoj firme. Zahvaljujući tome dostignuti su svi potrebni standardi i osigurani certifikati za kvalitetu. To im omogućava stopostotni izvoz upravo u zemlje EU-a, prije svega u Njemačku i Austriju. Planovi za budućnost su ambiciozni, ali se ništa ne prepušta slučaju.

“Radimo medicinski program za Njemačku, pet do sedam tisuća kuta i druge opreme mjesečno, a za Austriju radimo raznovrsne programe, razne modele zaštitne i radne odjeće. To su sigurni poslovi s pouzdanim poslovnim partnerima. Radili smo veliki program za Irsku i još neke zemlje u Europi. Svi materijali koje koristimo zadovoljavaju europske norme i mi trenutno nemamo problem s plasmanom naših proizvoda. Naprotiv, poslovi se uvećavaju pa planiramo i nova zapošljavanja, kako u Tuzli, tako i u Bijeljini. Upravo nova zapošljavanja i pomoć našim ljudima u Bosni i Hercegovini neki su od bitnih razloga zbog kojih sve ovo radimo,” kaže za Deutsche Welle Mehmed Hamzić.

Mehmed Hamzić na jednom od europskih stručnih sajmovaMehmed Hamzić na jednom od europskih stručnih sajmova

Nove investicije i podrška iz Austrije

Rejfo Hamzić ističe značaj povjerenja koje im ukazuju poslovni partneri iz Austrije. Kada su svojevremeno u Tuzli kupili gradilište za novu tvornicu, austrijski partneri dali su im 300.000 eura kredita koji je vraćen kroz posao. Kredit je otplaćen za četiri godine i tvrtka ide naprijed jer se sva dobit ulaže u razvoj i nove strojeve. Veliku podršku u vidu nepovratnih novčanih sredstava imali su od Austrijske agencije za razvoj. Pri tome, poduzeće nema nikakvu podršku države u kojoj posluje. Naš sugovornik kaže da su i rukovoditelji i radnici duboko posvećeni i odani poduzeću.

“Nitko iz struktura vlasti nije došao vidjeti kako poslujemo, pitati treba li nam pomoć. Mi to i ne očekujemo previše, mada bismo voljeli da je bolje poslovno okruženje. Obveze prema radnicima i prema državi redovno podmirujemo mada se zna da tekstilna industrija ima problem s nelojalnom konkurencijom. Zato mi i ne radimo za domaće tržište nego 100% izvozimo. Uvozimo materijal na koji ne plaćamo carinu, jer smo u sustavu uvoza radi izvoza i to nam je velika olakšica. Samo, vjerujte da nije bilo jednostavno probiti se i opstati na zahtjevnim tržištima Njemačke i Austrije,” zaključuje Rejfo Hamzić.

Izvor: Dojče Vele

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.