Septembar 23, 2020

DRŽAVA OTIMA I OD NEROĐENIH Otkazi u trudnoći, gde je pravi krivac

DRŽAVA OTIMA I OD NEROĐENIH Otkazi u trudnoći, gde je pravi krivac

Vlasti RS i BiH u prethodne dve decenije ni za centimetar se nisu približili EU i tzv. evropski put na području entiteta se jedino može prepoznati u opravdanjima prilikom uvođenja novih nameta privredi i građanima.

Po nivou opterećenosti privrede davno smo nadmašili EU  a u parafiskalnim nametima smo ubedljivo prvi na svetu.

Akcizama i porezima uspešno pratimo EU i cene cigareta, kafe, goriva i drugih proizvoda uspešno smo izravnali sa EU a dobrim delom ih i pretekli.

Čovek bi pomislio da smo u korak sa Evropom.

Porez na dobit je 10% i on je uglavnom po pravilu namenjen “tašna mašna” firmama i “investitorima” iz EU koji su malo skromnijeg imovnog stanja da bi oprali pare u američkom arhipelagu.

A kakve ovo sve veze ima sa natalitetom i trudnicama?

Sem što smo u nametima debelo pretekli EU naše približavanje istoj je vraćeno barem deset koraka u nazad a kad se uzmu u razmatranje prava privrede i građana.

Desetak godina u Privrednoj komori RS traje “borba” da Vlada RS preuzme obaveze prema porodiljama u bruto iznosu. Doduše najviše pogođeni ovim “merama” Vlade RS su iz koža,tekstil obuća grane a koji najviše upošljavaju žensku radnu snagu.

Borba se otprilike završi na strahu da će im firme “načepiti” zbog “bezobrazluka” što traže da država preuzme svoje obaveze.

Najčudnije u svemu tome je pozicija Saveza sindikata RS koja je u svim pregovorima saveznik Vlade RS i protiv oslobađanja privrede tih davanja i prebacivanja na budžet.

Prema računici poslodavaca plate u sektoru su u prethodnih 15 godina porasle između 30 i 40 % a što je minimalno uvećanje imajući u vidu da su u toj grani poslovično najniže sa čim se i sami slažu.

Sa druge strane nemeti u vidu fiskalnih i parafiskalnih davanja u prethodne dve decenije su porasli za više od 300% mada neki zastupaju mišljenje da je daleko veće.

Jedan od proizvođača,jedan od “hrabrih” tvrdi da bi kada se imaju u vidu cene rada tj.plate, Srpska i BiH bi trebali da vrve od investitora i ulagača ali iskustva onih koji su odustali su dobrano odjeknula zemljama EU.

Oni tvrde da je u RS a nešto manje u FBIH prosto nemoguće izračunati troškove proizvodnje a da se davanja graniče sa zdravim razumom.

Sa druge strane smatraju da je klima u BiH pogodna isključivo za manipulante i prevarante koji u društvu ogrezlom u korupciji putem “pregovora” po pravilu ili napuštaju prezadužene firme ili nastavljaju poslovanje pod drugim imenom a u šta većina ozbiljnih investitora ne želi da se upušta.

Bolovanja,što porodiljska a što nazovimo ih “obična” su priča za sebe.

Porodiljska, po njima su u većini slučajeva a po iskustvima iz zemlje porekla neopravdan teret u privredi a imajući u vidu da oni koji zapošljavaju mlađu radnu snagu često mogu doći u situaciju kao jedna firma iz Dervente pri čemu je 12% zaposlenih bilo na porodiljskom odsustvu.

Sem medijski organizovanih hajki na privredu od strane države, potpomognute sindikatom, vrlo malo se radi na zaštiti i uređenju porodiljskih prava.

Ogromna nefiskalna davanja i PDV uračunat i na dečije proizvode,nameće svima da se upitaju gde se prebacuje novac otet od privrede i porodilja.

Koje to namene imaju prednost nad natalitetom!

Sa druge strane država je kao skretničar većinu obaveza iz socijalnog domena prebacila na privrednike.

Pa tako uz pomenuto bolovanje privreda,tj.trgovci ograničenim maržama štite socijalni mir a dok sa druge strane npr.naftaši rade šta im je volja i uzimaju koliko im volja.

Pri tome dogovorno krše sve moguće anti monopolske zakone.

Natalitet i porodiljska prava,kao i gomila drugih prava koja pripadaju i radnicima kao i poslodavcima u ovoj zemlji praktično ne postoje. Sve je podređeno skupljanju para u budžete da bi se iz istih rasipalo na glasačko telo u upravi i na onaj procenat koji prosto nestaje putem tendera i troškova.

Prava porodilja i oporavak nataliteta se neće desiti dok država ne preuzme svoje obaveze a ne putem “hajke” očekuje od drugih da radi njen posao!

semberske.com

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.