August 14, 2020

“Duplo veće plate ne bi zaustavile odliv radnika” Neizmirene obaveze 16 milijardi KM

“Duplo veće plate ne bi zaustavile odliv radnika” Neizmirene obaveze 16 milijardi KM

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić ocijenio je danas da Republici Srpskoj neće biti dovoljan privredni rast od oko 3,5 odsto, nego da bi joj bio potreban bar duplo veći rast.

“Projekcija privrednog rasta od 3,5 odsto neće biti dovoljna. Bojim se da bez šest, sedam ili osam odsto rasta, za nas nije dovoljno da bismo korak po korak pristigli one koji su daleko odmakli ispred nas i poboljšali standard”, istakao je Đurić.

Komentarišući ekonomska i privredna kretanja u 2017. godini, on je kazao da je ove godine bio izvjestan privredni rast, rast industrijske proizvodnje, broja zaposlenih, a  smanjenje spoljnotrgovinskog deficita u RS.

“To su ohrabrujući podaci. Nažalost, tu je i značajan pad likvidnosti privrede i rast zaduženosti privrede. To moramo imati u vidu i kada planiramo 2018. godinu”, kazao je Đurić.

Završni računi privrednih subjekata u RS za 2017. godinu biće gotovi tek u prvom kvartalu naredne godine, pa su prema posljednjim podacima na kraju 2016. godine, ukupne neizmirene obaveze iznosile preko 16 milijardi KM.

Đurić smatra i da je moguće ostvariti mnogo veći privredni rast od projektovanog, ali da plan ekonomskih reformi ne smije ostati „mrtvo slovo na papiru“.

“Tvrdim da jeste moguće ostvariti veći stepen privrednog rasta. Da li je lako – nije, ali je moguće”, podvukao je.

On je posebno ukazao i na problem odlaska aktivne radne snage iz RS u strane zemlje i kazao da će uskoro veći problem biti kako obezbijediti popunjenost već postojećih radnih mjesta, nego obezbijediti nova.

“Moramo raditi na tome da prestanu razlozi da se hvalimo kako imamo jeftinu radnu snagu, nego da se hvalimo da imamo produktivnu radnu snagu. Kada bismo imali dovoljno sredstava da najniža plata bude 1.000 KM, bojim se da bi se u kratkom vremenu i to izgubilo kroz sve šupljine koje postoje u našem ukupnom načinu funkcionisanja. Nije bitno da li će nanjiža plata biti 400 ili 450 KM jer je i jedno i drugo malo. Trebamo stvoriti uslove da budemo traženi za mnogo veću cijenu. Odliv radne snage neće spriječiti ni duplo veća cijena najniže plate”, istakao je Đurić.

Izvor: Mondo

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.