Februar 09, 2019

“Elektro-Bijeljina” i EBRD potpisali ugovor: Investicioni kredit za energetski sektor po evropskim standardima

“Elektro-Bijeljina” i EBRD potpisali ugovor: Investicioni kredit za energetski sektor po evropskim standardima

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić prisustvovao je danas potpisivanju ugovora između distributivnog preduzeća “Elektro-Bijeljina” i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o zajmu vrednom 15 miliona evra čijom će realizacijom biti dostignuti evropski standardi u energetskom sektoru.

“Na ovaj način podižemo ukupnu vrednost našeg energetskog sistema, jačamo njegove kapacitete, poboljšavamo funkciju i sve to radimo u korist kvalitetnog snabdevanja svih potrošača električnom energijom”, izjavio je Đokić nakon potpisivanja sporazuma u Bijeljini.

On je istakao da je reč o izuzetno važnom projektu i zahvalio menadžmentu “Elektro-Bijeljine” i EBRD-u koji su omogućili njegovu realizaciju, te najavio nastavak podrške matičnog preduzeća “Elektrioprivrede Republike Srpske”, Vlade i resornog ministarstva za sve razvojne projekte u Srpskoj.

“Realizacija ovog projekta doprineće poboljšanju ključnih parametara, kao što su smanjenje distributivnih gubitaka, kroz rekonstrukciju niskonaponskih i srednjenaponskih postrojenja i zamenu brojila kod potrošača”, naveo je Đokić.

Prema njegovim rečima, sličan projekat već je ugovoren i u fazi je sprovođenja za “Elektro-Krajinu”, a EBRD je pokazala spremnost za nastavak vrlo uspešne saradnje i na drugim energetskim projektima u Republici Srpskoj.

U sedištu “Elektro-Bijeljine” ugovor su potpisali direktor Kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun i direktor “Elektro-Bijeljine” Nedeljko Ćorić, koji je ovaj dan nazvao istorijskim za preduzeće.

“Elektro-Bijeljina je firma koja pokušava da ostvari evropske trendove i ponosan sam što su to prepoznali i u EBRD-u”, rekao je Ćorić i zahvalio matičnom preduzeću, resornom ministarstvu i Vladi Srpske na podršci za realizaciju ovako važnog projekta.

On je naveo da je ugovor realizovan po veoma povoljnoj kamatnoj stopi koja u proseku iznosi 2,25 odsto, sa rokom otplate 15 godina, uz tri godine grejs perioda, te izrazio očekivanje da će rate kredita kada počne njegova otplata preduzeće isplaćivati iz sredstava koja će se obezbediti smanjenjem distributivnih gubitaka.

“Na realizaciji poslova biće angažovana naša operativa, radna snaga i mehanizacija, nećemo uvoditi treća lica u posao, tako da će vrednost projekta dostići 50 miliona maraka”, istakao je Ćorić.

Prema njegovim rečima, ugovor obuhvata isključivo investicione radove, nabavku opreme i materijala za rekonstrukciju srednjonaponske i niskonaponske mreže i za zamenu brojila.

Direktor Kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun rekao je da će kredit finanisrati rekonstrukciju distributivne mreže i nabavku brojila, navodeći da će to obezbediti smanjenje distributivnih gubitaka na tehnički minimum od 6,5 odsto, što je standard i u zapadnoj Evropi

Finansijski direktor matičnog preduzeća Darko Milunović pohvalio je rad “Elektro-Bijeljine” sa novim menadžmentom i dodao da je ovo ditributivno preduzeće, koje pokriva 20 odsto teritorije Republike Srpske, investiralo više od dva miliona maraka samo u prvih šest meseci ove godine.

On je naglasio i važnost zamene starih brojila kod potrošača, čija je prosečna starost više od 20 godina.

/blic/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.