Evo kako su prošli PRELETAČI na izborima!

Evo kako su prošli PRELETAČI na izborima!

Većina kandidata koji su u prošlosti promijenili stranku nisu dobro prošli na ovim opštim izborima.

Prema preliminarnim rezultatima, u Narodnoj skupštini više vjerovatno nećemo gledati Nedeljka Milakovića iz Banjaluke, koji je neposredno pred kampanju napustio SP i prišao SDS. Međutim, Milaković tvrdi da razlog ne leži u promjeni partije.

– Zasad prolazi samo nosilac liste SDS Davor Šešić. Ja sam drugi na listi, još nisu uneseni podaci sa 84 biračka mjesta i u ovom trenutku SDS u izbornoj jedinici tri ima samo jednog poslanika. Do sada sam dobio 2.600 ličnih glasova, bez preostalih biračkih mjesta. Vjerujem da ću imati između 3.000 i 4.000 glasova, dakle više nego što sam imao u SP. To su moji lični glasovi. Ali, stvar je da li će partija ostvariti dva mandata iz ove izborne jedinice. Vjerovatno neće – kaže Milaković za Srpskainfo.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Među onima koji nisu imali sreće je i Simuna Žakula, nekada članica SDS. Ona je na ove izbore za NS RS išla kroz koaliciju NDP-NS-SNS-Sloboda ali joj zasad osvojenih 1.085 glasova ne daju nadu da će ostati u poslaničkim klupama.

Isto važi i za predsednika Pokreta „Uspješna Srpska“ Zlatka Maksimovića kome 2.237 glasova nisu garancija da će ući u NS RS, što ranije nije bio problem kada je bio u SDS. Kako stvari stoje, u parlamentru Srpske neće ostati ni Neda Petrić, koja je prije četiri godine ušla u NSRS kao član SRS, da bi potom prešla u DNS. Prema preliminarnim rezultatima 7. oktobra je osvojila tek 1.731 glas.

Prema sadašnjim rezultatima, u NSRS nema ni Slavka Dunjića, nekada ključnog čovjeka SDS u Gradiški. Dunjić se 2014. razišao s tom strankom, bio jedan od osnivača Izvorne SDS, da bi potom sa Nenadom Stevandićem osnovao Ujedinjenu Srpsku. Prije četiri dana osvojio je 2.320 glasova.

Sa Narodnom skupštinom, po svemu sudeći, može da se pozdravi i Nedim Čivić, nekada poslanik SDA. On je, nakon napuštanja stranke, na izbore izašao kao kandidat Proevropskog bloka, ali je dobio tek 1.022 glasa.

Neuspio pokušaj da uđe, ali u Parlamentarnu skupštinu BiH, imao je i Marinko Umičević, mada zasad ima 16.724 glasa. Inače, Umičević je 2014. napustio PDP i priključio se SNSD, ali nakon što je saznao rezultat sa nedjeljnih izbora napisao je da je razočaran Gradskim odborom SNSD u Banjaluci. Tvrdi da se kampanja SNSD u gradu „svela na druženja, na jelo, piće, reketiranje, putovanja“.

Adam Šukalo je na listi PDP za Predstavnički dom BiH osvojio 18.124 glasa, ali mu to vjerovatno neće biti dovoljno za mandat poslanika.

Međutim, taj broj glasova će Šukalo skinuti teret od samo 260 glasova koliko je imao prije četiri godine, ali je ipak ušao u NSRS sa kompenzacione liste DNS. Nakon toga Šukalo je okrenio leđa vlasti i postao opozicionar, što se rijetko dešava.

Banjac, Mitrović, Stevandić

Međutim, ima i onih kojima promjene stranaka ili političkih strana nisu mnogo uticale na rezultat. Na tom spisku je Darko Banjac, nekada kadar SDS, a sada poslanik DNS.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Darko Banjac

– Bio sam drugi na kompenzacionoj listi, ali sam prvi jer je Spomenka Stevanović prošla direktno. Dobio sam 4.800 glasova, tako da imam skoro isti broj ličnih glasova kao prije četiri godine – kaže Banjac za Srpskainfo.

U PS BiH ulazi Vojin Mitrović sa oko 22.000 osvojenih glasova u Bijeljini. On je prije četiri godine napustio SNSD, postao poslanik u NSRS na listi NDP, da bi se opet vratio u SNSD.

S liste SNSD u PS BiH vjerovatno ulazi i Nenad Stevadić, koji je nakon napuštanja SDS 2015. osnovao Ujedinjenu Srpsku.

/srpskainfo/

ilustracija:srpskacafe

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.