October 20, 2018

Evo zašto žene stenju tokom seksa

Evo zašto žene stenju tokom seksa

Sve što treba da napravite jeste da pogledate prikaz gotovo bilo kojeg ženskog orgazma na ekranu da biste dobili ideju o tome kako bi žena “trebalo” da reaguje tokom seksa.

Od hita “Kad je Hari sreo Sali” do serijala “Seks i grad” i bilo kojeg pornića, žene u zanosu strasti, ne samo da glasno otkrivaju svoje zadovoljstvo, već ono poprima i pomalo patnički prizvuk – oplakivanja radosti.

Ali, da li je to samo kinematografski prikaz ili stvarno postoji nešto bitno u bučnom seksu? Upravo to su analizirali stručnjaci, a 2011. godine je ekipa naučnika sa Univerziteta Lankašajr izdala istraživanje na tu temu, tehnički poznatu pod nazivom “kopulatorna vokalizacija”.

U studiji su ispitali 71 ženu u dobi od 18 do 48 godina detalje o njihovom oglašavanju tokom seksa. Otkrili su da većina njih proizvodi zvukove u krevetu, ali ne isključivo dok doživljavaju orgazam.

Umjesto toga, 66 njih je priznalo da stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 odsto žena to čini da se osjećaju više seksi i samopouzdanije.

“Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou prije i simultano s orgazmom muškarca”, zaključili su istraživači.

Osim toga, dodaju da žene ubacuju stenjanje kako bi smanjile “dosadu” u krevetu.

Stenju li žene samo zbog i za muškarce?

“Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, ali bombardovani smo kroz medije idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom”, kaže naučnica Kristen Mark sa Univerziteta Indiana.

Stoga, stenjanje je poprilično mudra strategija glumljenja orgazma, ali zapravo nema ništa mudro u tome.

“Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očigledno nije tako”, kaže autor i tzv. seksualni edukator Peti Brisben, koja savjetuje ženama da se koriste stenjanjem i uzvicima samo kad je nešto dobro, a ne kad želi da prikriju ono što nije da prije završi.

Lažno ili ne, žene nisu jedini primati koji proizvode zvukove za vrijeme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, na prmjer, ženke majmuna babuna, imaju velik broj kopulativnih glasanja.

To glasanje postaje sve kompleksnije kako se približavaju ovulaciji te kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj ljestvici.

Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka, a primjera je još mnogo.

Seksualne performanse i primatologe na stranu, vokalizacija tokom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je kako su danas žene glasnije nego ikad prije jer se na to potiču.

“Žene se uče da preuzmu odgovornost nad vlastitim užitkom, a one mogu da učine i korak više te postanu učiteljice svom muškarcu”, kaže Brisben, koja ističe da je dokazano da stenjanje potiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.

(Express.hr)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.