October 21, 2018

/FOTO/ Prevaranti vrebaju na Facebooku: “Sretnim dobitnicima” traže “samo” fotografije lične karte

/FOTO/ Prevaranti vrebaju na Facebooku: “Sretnim dobitnicima” traže “samo” fotografije lične karte

Policiji u Trebinju obratile su se dvije djevojke iz tog grada i prijavile kako su nedavno putem društvene mreže Facebook učestvovale u nagradnoj igri, te da su “nagrađivačima” poslale fotografije svojih ličnih karata sa prednje i stražnje strane. Budući da se organizatori “nagradne igre” nakon što su im poslale fotografije dokumenata više nisu javljali, sve im je postalo sumnjivo, te su za svaki slučaj odlučile sve prijaviti policiji. 

Kako nezvanično saznajemo, djevojke 20-ih godina su na Facebooku “naletjele” na navodnu nagradnu igru u kojoj se poklanjao skupocjeni telefon Samsung.

Odlučile su da okušaju sreću i ispunile zahtjeve koji su im bili postavljeni – lajkovale su tu Facebook stranicu, podijelile post i u komentar upisale određeni sadržaj.

Nedugo potom, na Messenger im je stigla poruka kako su upravo one “sretne dobitnice”, te da moraju uslikati svoju ličnu kartu sa obje strane i poslati fotografije u poruci, kako bi nagrađivači dobili njihove podatke i poslali im navodnu nagradu.

Lična karta samo na uvid 

Međutim, kada nagrada nije stigla na njihovu adresu, niti su dobile bilo kakvu povratnu informaciju shvatile su da bi se moglo raditi o nekoj vrsti prevare.

U Policijskoj upravi Trebinje potvrdili su nam da su prijave zaprimljene, te da je o njima sačinjena službena zabilješka, jer u ovom slučaju nije bilo elemenata krivičnog djela. Policiji, zasad, nije prijavljeno da su njihovi lični podaci zloupotrebljeni, a vrijeme će pokazati da li će do toga doći.

Pojedini korisnici Facebooka već neko vrijeme na stranicama ili forumima ove društvene mreže upozoravaju kako ih je neko pokušao prevariti, zahtijevajući od njih fotografije lične karte, kako bi mogli preuzeti svoju “nagradu” nakon učešća u navodnim nagradnim igrama.

Neki od njih su se požalili kako su i sami nasjeli na prevaru. Prevaranti, naime, vrlo vješto igraju na kartu osjećaja ushićenosti koju osoba doživi kada “osvoji nagradu”, te u takvom euforičnom raspoloženju i ne razmišlja previše o tome da nekome nepoznatom otkriva svoje lične podatke, niti da bi to neko mogao zloupotrijebiti.

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević kazao nam je kako lični podaci mogu biti zloupotrijebljeni na razne načine.

– Jedinstveni matični broj građana, naprimjer, mnoge institucije postavljaju kao šifru za pristup određenim podacima, tako da može nastati problem ukoliko se nađe u posjedu zlonamjernika. Kada je u pitanju kopija lične karte, može doći do krađe identiteta, a dešavale su se i zloupotrebe promjene biračke opcije, u najviše slučajeva kada je u pitanu glasanje iz inostranstva – kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, primarnu odgovornost u zaštiti ličnih podataka imaju građani koji su njihovi nosioci i vlasnici, te oni moraju voditi računa o davanju i dijeljenju svojih podataka.

– JMBG se iz godine u godinu, po broju prigovora, prijavljuje kao najveći problem, stoga smo prije četiri ili pet godina predložili izmjenu Zakona o JMBG-u, koja je prighvaćena i on se jedino na osnovu Zakona može potraživati. Isto je i sa kopijom lične karte. Da bi vam neko tražio kopiju lične karte, za to mora postojati legitimni cilj, jer je za identifikaciju dovoljno dati ovaj dokument na uvid, ako je potrebno broj lične karte i od koga je ona izdata – kazao je naš sagovornik.

Policija savjetuje maksimalan oprez

Dodao je da se u slučaju potrebe na ovakav način i sa tim podacima uvijek može doći do te osobe.

– Imali smo slučajeve da je firma registrovana na čovjeka koji ne zna ništa o tome i da su u tom slučaju zloupotrebljeni njegovi podaci, te smo mi te informacije dostavljali nadležnim organima gonjenja. Apelujemo na građane da vode računa o tome kome daju svoje lične podatke. Ako ih daju svjesno i dobrovoljno, rizikuju kao i u situaciji kada, na primjer, ne zaključaju kuću ili automobil – istakao je Kovačević.

Iz PU Trebinje također apeluju na građane, korisnike društvenih mreža, da budu maksimalno oprezni prilikom njihovog korištenja i ustupanja svojih ličnih podataka, kako ne bi došlo do zloupotreba.

– Građanima savjetujemo da pristupe oprezno u svim situacijama u kojima se od njih traže lični podaci, naročito na društevnim mrežama na kojima je identitet tražioca nepoznat – kažu u policiji.

Izvor: Faktor

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.