Septembar 23, 2020

Gas u Bijeljini do sledeće sezone grijanja

Gas u Bijeljini do sledeće sezone grijanja

 

Bijeljinci bi se u sledećoj grejnoj sezoni mogli grijati na gas, najavljeno je nakon današnjeg sastanka gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića sa predstavnicima firmi „Novi Sad GAS“ i „BN Gas“, koje realizuju projekat gasifikacije u Bijeljini.
– Već naredne sedmice, kada dobijemo djelimičnu građevinsku dozvolu od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, krenućemo u izgradnju transportnog gasovoda Bijeljina-Šepak i u narednih pola godine gas bi trebalo da stigne u Bijeljinu. Na gradskom području je već izgrađena sekundarna gasovodna mreža, duga oko 320 kilometara, sa mjernim i pomoćnim mjernim stanicama, tako da se nadamo da će građani u sledećoj grejnoj sezoni moći da koriste gas – izrazio je očekivanje Mićić.
Grad Bijeljina je dao je garanciju u vrijednosti od 400.000 KM, da bi se mogla nastaviti raditi eksproprijacija zemljišta.
– Priključak za gas koštaće do 1.500 KM, a uplata će moći da se izvrši na rate u roku od tri godine – pojasnio je gradonačelnik Bijeljine.
Transportni gasovod iz pravca Šepka omogućiće da se i drugi gradovi i opštine u Republici Srpskoj mogu priključiti na ovaj gasovod, s obzirom na to da je će cijevi imati veći prečnik od onog koji je neophodan za potrebe Bijeljine.
Direktor firme „Novi Sad GAS-a“ Jovo Vujanović je istakao da su najveći problemi u realizaciji ovog projekta nastali zbog čekanja da Vlada Republike Srpske utvrdi opšti interes i da odobrenje za izgradnju.
– Da je ta saglasnost postojala ranije, Bijeljina bi gas imala još prije dvije godine. Gasovodna mreža biće razvedena i u Industrijskoj zoni 2, što će kompletirati komunalnu infrastrukturu na ovom području, što je bitno za privlačenje investitora i podsticanje proizvodnje u ovoj zoni – najavio je Vujanović i dodao da ukupna vrijednost projekta iznosi preko 20 miliona evra.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.