September 26, 2018

Gdje su i šta danas rade sarajevski Nadrealisti?

Gdje su i šta danas rade sarajevski Nadrealisti?

26 godina nakon što je snimljena posljednja epizoda Nadrealista u originalnom sastavu mnogi od njih i dalje žive u Sarajevu.

Nadrealisti, ekipa iz kultne serije “Top lista nadrealista” osamdesetih godina prošlog stoljeća postali su najpoznatiji brend grada Sarajeva. Momci su prepoznatljiv sarajevski humor prezentovali na najbolji mogući način i niko ih nije cenzurisao, iako je vjerovatno bilo mnogo materijala koji bi se mogao učiniti “protivdržavnim”.

Nele, Zenit, Đuro, Šiber i ostali Nadrealisti proricali su budućnost svojim satiričnim skečevima, a stvarnost koja je uslijedila nakon što se emisija ugasila nije bila nimalo smiješna. Svi najbizarniji skečevi koje je duhovita ekipa napravila doista su se ostvarili, kao, na primjer, skeč o šest jezika na području bivše Jugoslavije.

26 godina nakon što je snimljena posljednja epizoda Nadrealista u originalnom sastavu mnogi od njih i dalje žive u Sarajevu.

Branko Đurić Đuro nastavio je glumačku i muzičku karijeru, živi u Ljubljani,a nakon rata postao je i reditelj.

Elvis J. Kurtović radi kao muzički urednik na Radio Sarajevu, a Nadrealiste je pokušao oživjeti i u “Nadreality showu” koji se snimao prije nekoliko godina.

Dado Džihan danas živi u Londonu i bavi se muzikom, komponovanjem i produkcijom. Zenit Đozić se u Sarajevu bavi videoprodukcijom, kao i Darko Ostojić Ogi.

Boris Šiber je urednik na Federalnoj televiziji, te i dalje živi u Sarajevu.

Ipak, Nele Karajlić više ne dolazi u Sarajevo. Glumac i pjevač Zabranjenog pušenja se tokom rata odselio u Beograd i već godinama ima jako loš odnos sa sarajevskim medijima. Dio Sarajlija Neletu oštro zamjera njegovu šutnju za vrijeme rata, a mnogi su ga prozvali i srpskim nacionalistom.

Nele je u Sarajevo prvi put nakon rata došao 2015. godine, kada je na Jahorini promovirao svoju knjigu “Fajront u Sarajevo”. Navodno se Nele spustio u Sarajevo na nekoliko sati nakon čega je uslijedio medijski linč, a on tvrdi da je jedva izbjegao batine, piše Depo.ba

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.