October 22, 2018

GINEKOLOG ODGOVARA Treba li koristiti pilule za odlaganje menstruacije zbog ljetovanja

GINEKOLOG ODGOVARA Treba li koristiti pilule za odlaganje menstruacije zbog ljetovanja

Djevojkama i ženama je pored osnovnih stvari za putovanje najvažniji datum, jer žele da izbjegnu ciklus, a posebno ako idu na more. Međutim, šta se dešava kada je nemoguće pomjeriti put, a ciklus je neizbježan? Uglavnom se odlučuju na odlaganje menstruacije.

Postoje dva načina da se ciklus odloži: tabletama za kontracepciju i tabletama koje sadrže hormone.

Tablete za kontracepciju se uglavnom koriste kako bi spriječile začeće, ali se mogu koristiti i za odlaganje ciklusa. Kada prestanemo da ih pijemo, krvarenje se vraća nakon par dana i traje koliko i menstruacija.

Kada su tablete sa hormonima u pitanju, piju se onoliko dana koliko želimo da odložimo ciklus. U roku od 2-3 dana nakon prestanka konzumiranja tableta, ciklus će početi normalno. Krvarenja koja nastaju nakon odlaganja ciklusa, nisu klasična menstruacija, već nešto slično.

S obzirom na to da sve više djevojaka odlaže ciklus zbog ljepšeg provoda na putovanju, kod ginekologa su novinari Blic Žene proverili koliko je odlaganje zapravo štetno za zdravlje.

– U današnje vrijeme, odlaganje je veoma često. Sve više žena mi se javlja sa potrebama odlaganja, ali za žene u godinama odlaganje nije prijetnja za zdravlje – rekla je ginekolog dr. Mima Fazaglić.

Doktorka je naglasila da sve više mladih djevojaka traži ova tablete.

– Majke dovode djevojčice od 12-13 godina da im se tabletama sa hormonima odloži menstruacija, ali iskreno ne preporučujem to uopšte – rekla je ona.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.